Cena Antonína Dvořáka pro Andráse Schiffa

Britský klavírista a dirigent maďarského původu András Schiff včera na koncertu v Rudolfinu převzal Cenu Antonína Dvořáka 2021.

Na závěr koncertu s Panochovým kvartetem na festivalu Dvořákova Praha mu ocenění za aplausu zaplněného sálu předali dirigent Jakub Hrůša, laureát ceny z posledních let, a ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon.

"Získání Ceny Antonína Dvořáka si nesmírně vážím, bude pro mne čest převzít ji během festivalu Dvořákova Praha. Hudba Antonína Dvořáka a česká hudba je velmi blízká mému srdci," uvedl Schiff.

Jeden z nejrespektovanějších světových klavíristů je zároveň rezidenčním umělcem letošního festivalu Dvořákova Praha. Při sólovém recitálu 17. září přednesl skladby Leoše Janáčka a Roberta Schumanna. Dnes spolu se členy Panochova kvarteta a violoncellistou Petrem Hejným představil oba Dvořákovy Klavírní kvintety a Maličkosti pro dvoje housle, violoncello a harmonium. Na závěrečném koncertu 24. září se pak ujme taktovky v čele orchestru České filharmonie i sólového partu Mozartova Klavírního koncertu d moll.

Schiff bývá oceňován za mimořádně emotivní a zároveň kompozičně i historicky poučenou interpretaci. Ve svém repertoáru se často zaměřuje na české skladatele. Nejzásadnější postavení ve výběru Schiffova koncertního repertoáru z tvorby českých autorů mají díla Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. Pamětné je Schiffovo mistrovské provedení Dvořákova Klavírního koncertu g moll společně s Jiřím Bělohlávkem a Pražskou komorní filharmonií v Praze na počátku minulé dekády. Později Schiff dokonce podpořil publikování faksimile rukopisu tohoto koncertu, což jsou skutečnosti, které při svém rozhodování o letošním laureátovi Ceny Antonína Dvořáka zohlednila Rada akademiků.

Cenu Antonína Dvořáka uděluje od roku 2009 Akademie klasické hudby, jejím cílem je vyzdvihnout osobnosti, umělecké kolektivy či instituce za mimořádné umělecké počiny nebo významné zásluhy za propagaci a popularizaci české klasické hudby v České republice i v zahraničí. O jejím nositeli rozhoduje od roku 2012 Rada akademiků složená z významných osobností českého kulturního života i klasické hudby. Laureáti Ceny Antonína Dvořáka získávají skleněnou plastiku violoncella vyrobenou skláři společnosti Moser podle návrhu akademického architekta Jiřího Pelcla. Schiff je druhým zahraničním umělcem, který toto ocenění získal. Prvním byl v roce 2015 americký violoncellista Yo-Yo Ma.

Dvořákovu Prahu 6. září v Rudolfinu zahájil Violoncellový koncert h moll a Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka v podání Filarmonica della Scala. Festival je nejen poctou dílu a osobnosti Dvořáka, ale také je oslavou 180 let, jež 8. září uplynou od skladatelova narození. Připomínkou 1100 let od zavraždění svaté Ludmily bylo 16. září provedení Dvořákova monumentálního oratoria Svatá Ludmila v katedrále svatého Víta. Na závěrečném koncertu 24. září vystoupí Česká filharmonie pod vedením Andráse Schiffa.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Podcast