Cena OSA pro Nikol Bókovou

Ocenění získala za skladbu Prometheus, titulní kompozici ze svého třetího CD.

Vítězkou soutěže Ochranného svazu autorského o nejlepší jazzovou skladbu mladých autorů se stala klavíristka a skladatelka Nikol Bóková se skladbou Prometheus. Ocenění pro autora do 35 let převzala v pátek 16. července z rukou zakladatele Rudyho Linky v prostorách Vrtbovské zahrady na Malé Straně v Praze při pražské části festivalu Bohemia JazzFest. Kromě ocenění si Bóková odnesla šek v hodnotě 40.000 Kč, který daroval OSA.

"Vřelá zpětná vazba je pro umělce něco jako když mu přihodíte do krbu polínko. Hřeje to. A umělec je v takovou chvíli moc rád, že nemusel do sklepa pro motivaci sám. Děkuji za Promethea. Moc si tohoto ocenění titulní skladby alba vážím," uvedla Bóková. Odborná porota, složená ze zástupců OSA i festivalu, vybírala z 11 přihlášených skladeb. Letos v porotě zasedli Jan Hála, Rudy Linka, Ondřej Soukup, Milan Svoboda a loňská vítězka Štěpánka Balcarová.

"Dlouhodobě podporujeme mladé talentované autory a autorky, kteří nás obohacují svojí novou hudební tvorbou okysličující naši kulturu, prostřednictvím grantového programu Partnerství OSA. Kultura je otiskem i zrcadlem jedinečnosti národa a přitom je velmi křehká a snadno zranitelná, jak nám ukázaly poslední měsíce poznamenané pandemií covidu-19. Proto si zaslouží velkou péči ze strany nás všech, v současné době možná více než kdy dříve," sdělil Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

Prometheus je titulní skladba ze třetího alba Bókové, na kterém hostují hráč na lesní roh Radek Baborák, jazzový kytarista David Dorůžka a kontrabasista Jaromír Honzák. Hudba na albu, na kterém autorka propojuje klasickou hudbu, jazz i další žánry, vykresluje obrazy, emoce a střípky vzpomínek, přináší silné melodie a napětí ve střídání temp. "Zázemím, ve kterém se orientuju, je pro mě klasická hudba, tam jsem si jistá. Skládám tak, že hledám jako člověk, který vezme nástroj a hraje, co se mu líbí. A je mi jedno, jestli je to klasika, pop, jazz nebo minimalismus," sdělila autorka před časem v rozhovoru s ČTK.

Bohemia JazzFest založil v roce 2005 uznávaný jazzový kytarista Linka, který chtěl představit a propagovat špičkový světový jazz v České republice. Festival se v krátkém čase stal jedním z největších letních jazzových hudebních festivalů v Evropě. Akce, která se letos kvůli předchozím protipandemickým opatřením komornější podobu, byla zahájena 15. července v Liberci. Série koncertů pokračuje v sobotu v Domažlicích, 19. července v Plzni a končí 26. až 27. července v Brně.

Zdroj: ČTK
Foto: Nikol Bóková

Podcast