Ceny Anděl předány. Za klasiku si pro anděla přišel Ivo Kahánek

V pražském Veletržním paláci a na obrazovkách České televize včera večer diváci sledovali vyhlášení hudebních cen Anděl. Ceremoniálem provázel youtuber Martin Mikyska.

Od roku 2018 mají ocenění mapující českou hudební scénu za uplynulý rok v rámci čtrnácti kategorií také kategorii klasika. Akademici tentokrát nominovali sopranistku Kateřinu Kněžíkovou za album Phidylé natočené s Janáčkovou filharmonií Ostrava a dirigentem Robertem Jindrou, dále nahrávku Symfonického orchestru Českého rozhlasu s Tomášem Netopilem a pozdním symfonickým dílem Bohuslava Martinů a konečně sólový počin klavíristy Iva Kahánka – komplet klavírního díla Antonína Dvořáka.

Právě třiačtyřicetiletý pianista si tentokrát odnesl sošku anděla hrajícího na šalmaj Jaroslava Róny. Je to pro něj už druhá a jak sám řekl, opravdu vítězství nečekal. „Nejtěžší na nahrávání bylo stanovit si ‚time management‘,“ vzpomínal ve vysílání Classic Praha na období intenzivních jarních měsíců roku 2021, kdy musel nastudovat a natočit pět hodin Dvořákovy hudby.

Podle svých slov teď Dvořáka zařazuje do svého repertoáru častěji a na příští sezonu chystá i dvořákovské recitály, které posluchače provedou skrz etapy života a tvorby českého skladatele.

V ranním vysílání Classic Praha si o cenách Anděl povídal Marek Šulc se svou kolegyní Ditou Hradeckou a Liborem Boučkem z Rádia Expres FM.

Foto: Profimedia

Podcast