Ceny Jantar 2020 rozdány

V oblasti klasiky získali ocenění Karel Dohnal a komorní soubor Trio barokní hudby.

Včera večer byly rozdány moravskoslezské kulturní Ceny Jantar. Za celoživotní dílo byli na galavečeru v Ostravě oceněni klavírista Rudolf Bernatík a scénografka Marta Roszkopfová. V oblasti vážné hudby byli za své nahrávky oceněni klarinetista Karel Dohnal a komorní soubor Trio barokní hudby.

Ceny Jantar jsou určeny umělcům spojeným s Moravskoslezským krajem. Obvykle se udělovaly na jaře, koronavirová pandemie ale jejich vyhlašování druhým rokem posunula. Kvůli protiepidemickým opatřením, která podstatně omezila činnost divadel, se navíc letos nevyhlašovaly ceny za divadelní jevištní výkony. Příští rok chtějí pořadatelé zhodnotit v divadelních kategoriích dvouleté období.

Mezi oceněnými za rok 2020 jsou například za populární hudbu interpreti roku Jaromír Nohavica za album Máma mi na krk dala klíč a Pavla Gajdošíková, která se skupinou Tamala nahrála album Inverze.

Letos zato organizátoři také udělili dvě ceny za nejlepší divadelní on-line streamy v době pandemie. Získaly je Komorní scéna Aréna za mimořádnou uměleckou úroveň streamů a Divadlo Mír za originalitu svých on-line projektů. "Letošní ročník byl kvůli pandemii mimořádný, proto jsme přistoupili k tomuto kroku a v oblasti divadla jsme neocenili jednotlivce, ale dvě instituce, které se podle názoru odborné poroty s pandemií v rámci svých možností popraly co nejlépe," uvedl autor projektu Cen Jantar Aleš Honus.

Kapelou roku se v kategorii populární hudby stala frýdecko-místecká jazzová skupina Behind The Door za album s názvem Ra!, titul Píseň roku získala skladba Prásknu bičem Jiřího Krhuta a Štěpána Kozuba.

V kategorii výtvarného umění se držitelem Ceny Jantar stal Jiří Surůvka za úspěšné zahraniční výstavy. Cenu v literární kategorii dostala básnířka Lenka Kuhar Daňhelová za sbírku Jaká nesmrtelnost? vydanou ostravským nakladatelstvím Protimluv.

Jména letošních laureátů Cen Jantar za celoživotní přínos Rudolfa Bernatíka a Marty Roszkopfové budou ještě letos na podzim zvěčněna na ocelových hvězdách. Na Jantarovém schodišti slávy v Dolních Vítkovicích doplní hvězdy Milana Báchorka, Eduarda Ovčáčka, Marie Rottrové a Jindřicha Štreita.

Zdroj: ČTK
Foto: Ceny Jantar

Podcast