Ceny Královské filharmonické společnosti za rok 2020 předány

Letošní laureáti byli odhaleni v digitální prezentaci na webu Královské filharmonické společnosti. Zlatou medaili získal John Williams. K dalším oceněným patří např. violoncellista Sheku Kanneh-Mason, dirigentky Jane Glover a Dalia Stasevska, nebo soubor Scottish Ensemble.

Od roku 1989 předává britská Královská filharmonická společnost (Royal Philharmonic Society) každoroční ceny za přínos klasické hudbě ve Velké Británii. Vzhledem k protikoronavirovým opatřením byly letos ceny předány online: ceremoniál byl nahrazen sestřihem videí, zveřejněným na webových stránkách Královské filharmonické společnosti.

Držitelem prestižní Zlaté medaile se tentokrát stal legendární filmový skladatel John Williams, držitel pěti Oscarů, který letos oslavil 88. narozeniny. Byl oceněn za to, že svou tvorbou přiblížil orchestrální a klasickou hudbu milionům lidí po celém světě. Ve videu, natočeném speciálně pro tento online ceremoniál, Williamsovi blahopřál dlouholetý spolupracovník – slavný filmový režisér Steven Spielberg.

Populární violoncellista Sheku-Kanneh Mason, letos jednadvacetiletý, získal cenu pro nejlepšího mladého umělce. Z pěvců letošní cena připadla velšské sopranistce Natalii Romanyw, za role vytvořené například ve Skotské opeře a Anglické národní opeře. Coby nejlepší instrumentalista byl oceněn violista Laurence Power, který dlouhodobě podporuje vznik nových skladeb pro svůj nástroj.

Mezi oceněnými také letos figurují hned dvě dirigentky. Dirigentskou cenu si odnesla Dalia Stasevska za svou práci s orchestrem BBC. Její kolegyně Jane Glover byla pak oceněna za to, že celou svou kariéru otevírala cestu do světa klasické hudby právě ženám za dirigentským pultem – a to už v době, kdy byly dirigentky ještě něčím velmi vzácným a neobvyklým. Pozoruhodná je rovněž cena, kterou si odnesl pianista Stephen Hough: tentokrát to nebylo za hudební, ale za literární výkon, konkrétně za knihu nazvanou Rough Ideas.

FOTO: web Královské filharmonické společnosti, 19. 11. 2020

Podcast