Ceny Thálie se vracejí

Po loňské pauze se opět uskuteční slavnostní večer spojený s vyhlášením Cen Thálie.

Slavnostní večer spojený s vyhlášením Cen Thálie 2021, které uděluje Herecká asociace, se uskuteční v sobotu 9. října 2021 od 20.00 hodin, po loňské pauze, opět na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze.

Hlavním partnerem Cen Thálie 2021 je právě Národní divadlo, a to spolu s Ministerstvem kultury. Záštitu nad Cenami Thálie 2021 převzal ministr kultury Lubomír Zaorálek. Hlavním mediálním partnerem bude tradičně Česká televize, která bude vysílat přímý přenos na ČT 1. Moderátorem večera bude Václav Moravec. Dalšími mediálními partnery zůstávají Český rozhlas a společnost INTERGRAM. Cenou Thálie je skleněná plastika podle návrhu Bořka Šípka ze severočeské firmy Lasvit Ajeto.

S ohledem na situaci nákazy Covid-19 a s tím související uzavření divadel v divadelní sezoně 2020 / 2021, nebudou v letošním roce uděleny Ceny Thálie za mimořádné umělecké jevištní výkony. Tituly, které měly premiéru v divadelní sezoně 2020 / 2021, jsou přeřazeny do následujícího hodnotícího období v divadelní sezoně 2021 / 2022.

V rámci 28. ročníku Cen Thálie 2021 ovšem budou uděleny ceny za celoživotní mistrovství v oblasti divadelního umění, a to mimořádně ve všech oborech (činohra, opera, balet, muzikál, alternativní divadlo, loutkové divadlo). Budou tedy uděleny tři celoživotní ženské a tři mužské Ceny Thálie. Tím se dostane na třikrát tolik osobností než během normálního roku.

Pořadatelé cen dnes také oznámili první tři laureáty. Cenu za celoživotní mistrovství dostane herec a režisér Jan Kačer. Cena mladému umělci nebo umělkyni do 33 let v oboru činohra bude letos udělena Denise Barešové a Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi získá dramaturg Jaroslav Someš.

Protože vyhlášení loňských Thálií se vzhledem k protiepidemickým opatřením uskutečnilo v on-line přenosu, byla většina cen předána virtuálně nebo při jiných příležitostech.

Dvě z cen pořadatelé předali dnes. Cenu za mimořádný výkon v oboru balet, tanec a pohybové divadlo převzala Alina Nanu za roli Taťány v inscenaci Oněgin Národního divadla Praha. V kategorii alternativní divadlo pro cenu dorazil Jakub Gottwald za inscenaci Ur-fascism projektu STK Theatre Concept a Krajinou přílivu Praha.

V kategorii činohry svoji druhou Cenu Thálie loni získal Petr Štěpán za roli Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) Městského divadla Brno. První má z roku 2007 za úlohu Darryla v muzikálu Čarodějky z Eastwicku. V užších nominacích se objevilo 21 divadel, nejvíce nominací, deset, získalo Národní divadlo Praha. Ceny za celoživotní dílo dostali v činohře Hana Bauerová a Josef Abrhám, Jan Malík za operu, tanečnice Aneta Voleská a muzikálová herečka Hana Talpová.

Návrhy k cenám za celoživotní mistrovství mohou vzejít z příslušných odborných porot a od členů České akademie divadelníků. Byla založena v roce 2019 ve snaze Herecké asociace zapojit co nejširší divadelní obec do spolurozhodování o Cenách Thálie, jejími členy mohou být všichni dosavadní nositelé Cen Thálie a další osobnosti, o jejichž výběru rozhoduje prezidium asociace.

Foto: Profimedia

Podcast