České orchestry v Carnegie Hall. Včera Filharmonie Brno, příští týden ČNSO

Filharmonie Brno v noci na dnešek v newyorské Carnegie Hall zahájila své turné po USA, kam se podívali po téměř 50 letech. Na vystoupení byl osobně přítomen Philip Glass, autor jednoho z provedených děl. Český národní symfonický orchestr zahájí své letošní americké turné s houslistou Robertem McDuffiem tuto neděli, v Carnegie Hall vystoupí příští čtvrtek.

"To, že jsme dnes tady, znamenalo čtyři roky práce. Pořád to považuju za zázrak," řekla včera pro Český rozhlas Marie Kučerová, ředitelka Filharmonie Brno. "Americký trh je pro klasický orchestr ten nejnáročnější jak na finance, tak na domluvu," dodala.

Včerejším koncertem 8. února v Carnegie Hall brněnský orchestr zahájil své turné po USA, které bude pokračovat zítra v Ann Arbor a dále bude filharmoniky čekat ještě 5 koncertů: tři v Kalifornii, jeden v Kansas City (spolu s houslistkou a zpěvačkou Laurie Anderson) a závěrem jeden v Texasu.

Slavnou newyorskou koncertní síní, založenou Andrewem Carnegiem roku 1891, zněla včera hudba českých autorů Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka, ale také amerického minimalisty Philipa Glasse, jenž byl včerejšímu vystoupení dokonce osobně přítomen. Jeho Symfonie č. 12 "Lodger" totiž včera zazněla v newyorské premiéře. "Ani nevím, jestli se mi to všechno jen nezdálo. Po pauze šéfdirigent Dennis Russell Davies přivítal v publiku Philipa Glasse a okamžitě se strhl jásot, ještě než jsme začali hrát," popisovala Marie Kučerová své zážitky.

Philip Glass zdraví publikum při neworské premiéře Symfonie č. 12.jpg
  • Philip Glass zdraví publikum na newyorské premiéře své Dvanácté symfonie

Silný dojem měl z večera i český violoncellista Tomáš Jamník, který v New Yorku aktuálně pobývá jako stipendista a vystoupení navštívil. „Hned po příchodu mě udivil vyprodaný sál, to je dnes vzácnost. Velmi netradičním programem se filharmonie očividně trefila do chuti newyorského publika. Martinů i Janáček zazněli v naprosto ideální podobě a Glassova symfonie všemu dala korunu, opravdu klobouk dolů."

Angelique Kidjo, Philip Glass, Dennis R. Davies (1).jpg
  • Angelique Kidjo, Philip Glass a Dennis R. Davies při děkovačce

ČNSO jede do USA už potřetí

"Americký únor" má také Český národní symfonický orchestr. Ten začíná své letošní turné po USA tuto neděli - 12. února - koncertem ve Fairfaxu a celkem vystoupí během jednoho týdne na sedmi koncertech, například v Danvile, Selinsgrove nebo Newarku. Nejprestižnější zastávkou nicméně bezpochyby bude koncert 16.2. v newyorské Carnegie Hall, přesně osm dní po brněnských kolezích.

profimedia-0265281178.jpg
  • Houslista Robert McDuffie (©Profimedia)

Spolu s českým orchestrem na turné vystoupí známý americký houslista Robert McDuffie, jenž se představí jako sólista v ikonickém Brahmsově Houslovém koncertě D dur. Dále zaznějí tři symfonická díla Ludwiga van Beethovna a závěrečný furiant z Dvořákovy České suity.

Dirigentem letošního amerického turné bude Steven Mercurio. ČNSO se vrací do USA již potřetí, naposledy se tam představili v zimě 2019 s hudbou Leonarda Bernsteina pod taktovkou Johna Mauceriho.

Úvodní foto: Filharmonie Brno při generálce v Carnegie Hall (zdroj: TZ)

Podcast