Český houslista vyhrál Eurovizi

Mladý český houslista Daniel Matejča se v sobotu večer stal vítězem Eurovizní soutěže mladých hudebníků ve francouzském Montpellier.

Matejča je tak prvním Čechem, který uspěl v této soutěži pořádané Evropskou vysílací unií (EBU). Stalo se tak v konkurenci mladých hudebníků od 12 do 21 let.

Pro finále si připravil dvě věty z Prvního houslového koncertu a moll Dmitrije Šostakoviče. První místo získal v konkurenci devíti finalistů z celé Evropy. Soutěžící doprovodil Montpellier Occitanie National Orchestra pod vedením Pierre Dumoussauda. O vítězi rozhodla porota složená z významných osobností, které předsedala litevská pianistka Mūza Rubackytė. Spolu s ní to byli švýcarská hobojistka Nora Cismondi, francouzský cellista Christian-Pierre La Marca, albánský houslista Tedi Papavrami a ředitel Festival Radio France Montpellier Jean-Pierre Rousseau.

profimedia-0709506661.jpg

Eurovision Young Musicians je soutěž mladých hudebníků, talentovaných umělců vážné hudby. Koná se obvykle každé dva roky. Ročník 2020, který se měl uskutečnit v chorvatském Záhřebu, ale zrušila pandemie, takže tím předchozím byl rok 2018, kdy nás úspěšně reprezentoval kontrabasista Indi Stivín.

Velká sbírka trofejí

Daniel Matejča (nar. 2005) pochází z Liberce. Patří k nejvýraznějším houslovým talentům posledních let. Souběžně studuje Gymnázium F. X. Šaldy a Akademii múzických umění v Praze. Jeho rodiče hrají na housle a violu. S hrou na housle začal ve 4 letech pod vedením maminky Olesii Voličkové. Po roce nastoupil do třídy prof. Ivana Štrause, u kterého studuje dodnes. Věnuje se také hře na klavír a bicí, ale housle pro něj vždy byly nástrojem číslo jedna. Rád skládá i vlastní hudbu, ale skladatelsky ho nejvíc baví jazz.

Mezi jeho úspěchy se řadí například 1. místa na Mezinárodní houslové soutěži mistra Josefa Muziky v letech 2013–2017 (2014 zvláštní cena – mistrovský nástroj Tomáše Pilaře), absolutní vítězství soutěže ZUŠ v roce 2017, v rámci 1. míst z Kocianovy mezinárodní soutěže v letech 2016 a 2018 vystoupil na koncertech známého houslového virtuosa Pavla Šporcla. V roce 2019 se stal laureátem této soutěže. Je také držitelem ceny Zlatý oříšek 2017. Zúčastnil se masterclassů po vedením Jiřího Vodičky, nebo Christiana Tetzlaffa organizovaných Českou filharmonií.

Součástí výhry je vystoupení na Festival de musique Radio France Occitanie Montpellier v roce 2023, ale Daniela Matejču uslyší domácí publikum už 13. září na festivalu Dvořákova Praha, kde spolu s dirigentem Petrem Altrichterem a Symfonickým orchestrem Pražské konzervatoře. Zahraje Koncert pro housle a orchestr D dur Petra Iljiče Čajkovského.

Foto Profimedia

Podcast