Čestná ocenění pro houslovou legendu. Václav Hudeček slaví sedmdesátiny

Houslový virtuóz získal ocenění „Artis Bohemiae Amicis“ a také Čestné občanství hlavního města Prahy.

Dnes slaví své 70. narozeniny legenda české houslové školy Václav Hudeček. Při této příležitosti obdržel v předvečer medaili Ministerstva kultury ČR za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí „Artis Bohemiae Amicis“ a také Čestné občanství hlavního města Prahy. Zařadil se tak mezi takové umělecké osobnosti, jako jsou například Rafael Kubelík, Mstislav Rostropovič, či Miloš Forman.

Houslový virtuos Václav Hudeček patří k nejznámějším českým interpretům vážné hudby. Jeho interpretační umění obdivovali za jeho více než padesátiletou kariéru posluchači doslova po celém světě, od Ameriky po Austrálii.

Tento rodák z Rožmitálu pod Třemšínem byl už ve svých dvanácti letech přijat na konzervatoř a v šestnácti na Akademii múzických umění. Cestu mezi světovou elitu si otevřel v patnácti letech vítězstvím v mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga 1967. V listopadu 1967 mu již aplaudovalo nejen britské publikum, ale i samotní hráči slavného londýnského Royal Philharmonic Orchestra. Právě zde ho slyšel proslulý houslista David Oistrach a nabídl mu pedagogickou pomoc.

Václav Hudeček má na svém kontě několik desítek gramofonových nahrávek, k těm nejúspěšnějším se řadí nahrávka Vivaldiho Čtvera ročních dob, kterou uskutečnil s Virtuosi di Praga a dirigentem Pavlem Koganem v roce 1992.

profimedia-0491448556 hudečkovi.jpg

Václav Hudeček se už dlouhou řadu let se svou manželkou Evou Hudečkovou též systematicky stará o pomoc nastupující generaci, a to jak každoročním pořádáním letních houslových kurzů v Luhačovicích, či prezentací mladých muzikantů v rámci svého pravidelného koncertního cyklu Svátky hudby v Praze – Václav Hudeček a jeho hosté.

Za svou činnost obdržel řadu přestižních ocenění. V roce 2007 mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění a v roce 2015 získal prestižní italské vyznamenání Řád italské hvězdy (Cavaliere dell'Ordine della Stella d'Italia).

Foto: Profimedia

Podcast