ČF chystá další nahrávku Mé vlasti

Česká filharmonie nahrává Mou vlast se Semjonem Byčkovem.

Česká filharmonie pořizuje v těchto dnech studiovou nahrávku Mé vlasti od Bedřicha Smetany se Semjonem Byčkovem. Poslední nahrávka Mé vlasti pod taktovkou Jiřího Bělohlávka vznikla v roce 2014 a byla vydána o čtyři roky později u společnosti Decca k stému výročí založení Československa. Z důvodu pandemie se natáčení Mé vlasti se současným šéfdirigentem a uměleckým ředitelem uskuteční o téměř dva roky dříve, než bylo původně v plánu. V jarních měsících pak dojde na další nahrávací projekt – hlavní hostující dirigent Jakub Hrůša natočí s Českou filharmonií Zrání a Pohádku léta od Josefa Suka.

„Má vlast provází Českou filharmonii od jejích počátků. V roce 1925 ji Václav Talich uvedl na prvním koncertě filharmoniků, který byl živě přenášen rozhlasem, a o čtyři roky později se stala i prvním dílem, jež Česká filharmonie nahrála na desku. Od té doby orchestr Mou vlast natáčí s většinou svých šéfdirigentů a nyní tedy i se současným šéfem Semjonem Byčkovem. V příštích sezonách bychom s ním vedle Mahlerovského cyklu rádi nahráli i další podobně významná díla českého repertoáru, mimo jiné symfonie Antonína Dvořáka či Janáčkovu Glagolskou mši,“ říká generální manažer Robert Hanč, který je v České filharmonii zodpovědný za koncertní, zájezdovou a nahrávací činnost. „Co se týče vydání a distribuce, o nich se zatím stále jedná s několika nahrávacími společnostmi a zároveň s několika distributory. Existuje totiž možnost, že Mou vlast vydá přímo Česká filharmonie pod svým labelem Czech Phil Media,“ doplňuje. Má vlast hrála v dějinách České filharmonie vždy významné místo.

První úplné provedení Mé vlasti se konalo v roce 1901 ve smíchovském pivovaru. Když Joseph Goebbels za nacistické okupace požadoval, aby Česká filharmonie vystoupila v Berlíně a v Drážďanech, šéfdirigent Václav Talich dal jako vzdorné gesto na program právě Mou vlast. Tutéž skladbu pak v roce 1945 řídil Rafael Kubelík na „koncertě díkůvzdání“ za čerstvě osvobozené Československo a po pětačtyřiceti letech vybral Mou vlast opět na program koncertu k prvním svobodným československým volbám. V listopadu 2020 šéfdirigent a umělecký ředitel Semjon Byčkov spolu s Českou filharmonií oslavil 30 let od tohoto historického okamžiku koncertem, na němž zazněl cyklus Smetanových symfonických básní znovu. Koncert, který se kvůli protiepidemickým opatřením konal bez posluchačů v sále, sledovalo na ČT art 103 tisíc diváků, což představuje v historii tohoto kanálu rekord, a dalších 73 tisíc zhlédnutí měla Má vlast na Facebooku. S Českou filharmonií provedl Semjon Byčkov Mou vlast poprvé už v říjnu 2019.

Foto: Česká filharmonie

Podcast