Čtvrtletní Ceny německé hudební kritiky pro nejlepší nahrávky byly uděleny. Má vlast Collegia 1704 byla nominována v orchestrální kategorii

Prestižní ceny se udílejí čtyřikrát ročně a jsou považovány za fundovaného průvodce nově vydanými nahrávkami. V orchestrální kategorii byl nominován i orchestr Collegium 1704 s nahrávkou Mé vlasti.

O výhercích Grammy 2023 jsme informovali minulý týden. Dnes byli zveřejnění laureáti jiných cen pro nejlepší nahrávky - nikoli výročních, ale čtvrtletních, kde oproti Grammy najdeme mezi nominovanými přece jen větší zastoupení hudebních snímků evropské provenience.

Preis der deutschen Schallplattenkritik se uděluje od roku 1963. Každá ze 32 kategorií má svou porotu sestávající z profesionálních hudebních kritiků zaměřených na určitý hudební žánr. Ceny jsou tak schopné pokrýt široké žánrové spektrum: kromě 12 kategorií klasické hudby se udílejí i v oblasti filmové hudby, pop-music, jazzu, rocku, hiphopu i třeba heavymetalu.

Letošní první čtvrtletní výběr německých kritiků byl na webu schallplattenkritik.de zveřejněn právě dnes. Hned v první, orchestrální kategorii měla česká hudba v nominacích výrazného zástupce: orchestr Collegium 1704 soutežil se svou živou nahrávkou Smetanova cyklu Má vlast ze zahajovacího koncertu Pražského jara 2021. Svou nominaci bohužel neproměnil: kategorii vyhrálo album s hudbou německého skladatele Bernda Aloise Zimmermanna - jeho úpravami děl slavných mistrů či parafrázemi na ně - v podání WDR Sinfonieorchesteru a Heinze Holligera. Seznam nominací nicméně obsahoval řadu alb s hudbou českých autorů, včetně Martinů, Dvořáka a Ebena.

Nejlepší nahrávkou instrumentálního koncertu se stala nahrávka Beethovenova Koncertu D-dur v podání houslistky Vilde Frang a Německé komorní filharmonie Brémy. V oblasti komorní hudby uspěla mimo jiné nahrávka hudby britských skladatelů - kvartety Ralpha Vaughana Williamse a Gustava Holsta natočené Tippett Quartetem. Polský pianista Krystian Zimerman byl oceněn v klávesové kategorii za nahrávku klavírních děl svého krajana Karola Szymanowského.

Mezi "starými" operami cenu získala Lullyho poslední dokončená opera Acis et Galatée, natočená ansámblem Les Talens Lyriques, v kategorii pro "novější" opery uspěl Korsakovův Štědrý večer v podání Frankfurtské opery. Cena pro nejlepší sborovou nahrávku pak putovala do Španělska: získal ji soubor Cantoría za nahrání skladeb katalánského renesančního mistra jménem Mateo Flecha. Zpívalo se i na nahrávce oceněné v kategorii staré hudby: vokální ansámbl The Marian Consort ji ovládl s nahrávkou motet, která složil portugalský renesanční skladatel - syn Afričanky a portugalského otce - Vicente Lusitano. A mezi nahrávkami soudobé hudby byl oceněn nosič se skladbou Trilogie pro dva klavíry německé skladatelky Brigitty Muntendorf.

Kompletní seznam vítězů i nominací ve všech kategoriích naleznete zde.

Foto: Profimedia

Podcast