Daniel Barenboim se vrací k dirigování

Světoznámý dirigent a klavírista se poslední dobou potýkal se zdravotními problémy, které mu znemožňovaly vystupovat. V neděli 19.6. však už opět bude dirigovat Staatskapelle Berlin na open-air koncertě. Barenboim v listopadu oslaví 80. narozeniny.

Očekávanou událostí letošního Pražského jara bylo plánované vystoupení hudební legendy Daniela Barenboima s tělesem West-Eastern Divan Orchestra na zahajovacím koncertě festivalu. Ke zklamání mnoha fanoušků musel však Barenboim svou účast ze zdravotních důvodů odříci. Zastoupil ho jeho kolega a bývalý asistent Thomas Guggeis (více zde), který je již ve svých osmadvaceti letech designovaným ředitelem Frankfurtské opery a také historicky nejmladším kapelníkem berlínské Staatskapelle.

Šéfem Berlínské státní opery a jejího orchestru je Daniel Barenboim už po tři desetiletí a prozatím má smlouvu do roku 2027. To mu bude 85 let. Agentuře AFP loni na toto téma řekl: "Zůstanu, dokud mi na to budou stačit síly. Jinak odejdu: nechci se stát reliktem minulosti."

Svá vystoupení rušil už v loni v listopadu kvůli potížím se zády. V únoru tohoto roku pak kvůli těmto pohybovým obtížím podstoupil i operaci, což si vyžádalo další odřeknuté termíny. Nakonec byl v dubnu hospitalizován se zánětlivým onemocněním cév a za své tak vzalo prakticky celé jeho jarní turné. Barenboim rušil plánované koncerty ještě začátkem června - veřejnost byla nicméně ujišťována, že lékaři v jeho případě očekávají plné uzdravení a že by snad měl být zpět na scéně "během týdnů".

Nyní je Barenboim podle všeho už opět schopen práce. Na webových stránkách Staatskapelle Berlin je ohlášen open-air koncert nazvaný Staatsoper für alle ("Státní opera pro všechny"), který by měl Daniel Barenboim dirigovat už tuto neděli 19. června od 13 hodin na náměstí Bebelplatz. O tom, že se dirigent po nemoci zřejmě nehodlá přehnaně šetřit, ovšem skvědčí skutečnost, že na program zařadil hned dvě romantická symfonická díla: Symfonie č. 4 d moll od Roberta Schumanna a Symfonii č. 5 e moll od Petra Iljiče Čajkovského.

"Po dvou letech plných omezení můžeme konečně zase hrát pro tolik Berlíňanů, kolik se jich jen na Bebelplatz vejde. Naštěstí už to moje zdraví opět dovoluje. Přeji nám všem několik bezstarostných letních hodin s hudbou Schumanna a Čajkovského," řekl ke koncertu sám Daniel Barenboim.

Dále má pak podle svého webu na letošní léto naplánovány (mimo jiné) koncerty Bernskými symfoniky a Vídeňskou filharmonií, vystoupení na Salzburském festivalu i Lucernském festivalu a provedení několika rozsáhlých oper Richarda Wagnera. Své 80. narozeniny pak oslaví ve Státní opeře 15. listopadu koncertem, na němž bude hrát na klavír, zatímco řízení orchestru převezme Zubin Mehta.

Foto: Profimedia

Podcast