Daniel Barenboim slaví 80

Slavný dirigent a klavírista se kulatého životního jubilea dožívá dnes 15. listopadu. Plánovaným koncertem se Staatskapelle Berlin však nakonec oslavovat nebude - potýká se opět se zdravotními problémy.

Daniel Barenboim se narodil 15. listopadu 1942 v Buenos Aires. Je opravdovým světoobčanem, neboť kromě argentinského občanství má také izraelské, španělské a palestinské. Žije ovšem v Berlíně, kde je šéfdirigentem Staatskapelle Berlín a Berlínské státní opery. V minulosti šéfoval také Chicagským symfonikům, Pařížskému orchestru i orchestru operního domu La Scala.

Bach? Jedině s pedálem

Jako dirigent a klavírista má na svém kontě řadu úspěšných nahrávek především klasicko-romantického repertoáru, v průběhu své kariéry se dotknul i populární hudby a baroka. Nahrál také Bachův Dobře temperovaný klavír, ačkoli není zastáncem historicky poučené interpretace a na nahrávce například hojně používá pedál. Svůj přístup obhajoval tím, že jej spíše zajímá celá dlouhá tradice interpretace Bachovy hudby a její vývoj během romantického období, než imitace zvuku z dob samotného autora.

Řadu nahrávek také natočil se svou první ženou, violoncellistkou Jacqueline du Pré, která však v roce 1987 předčasně zemřela na roztroušenou sklerózu ve věku 42 let. Barenboimovou druhou ženou je pianistka Elena Baškirova.

profimedia-0147694000.jpg

Foto: Daniel Barenboim a Jacqueline du Pré (Profimedia)

Sbližování národů

Coby držitel palestinského a izraelského občanství se snaží o porozumění mezi kulturami prostřednictvím hudby, a to především v čele svého orchestru West Eastern Divan Orchestra, sestávajícího z hudebníků z blízkovýchodních zemí. Za toto své úsilí dostal řadu ocenění. Během své kariéry také mnohokrát vstoupil do vášnivé debaty o tom, zda je hudba Richarda Wagnera antisemitská a jestli by měla být prováděna v Izraeli. Se zmíněným tělesem West Eastern Divan Orchestra měl Barenboim také letos zahajovat festival Pražské jaro 2022, nakonec však ze zdravotních důvodů nemohl do Prahy přijet a byl zastoupen svým asistentem Thomasem Guggeisem.

01_Chicago_Divan_Barenboim_©_Manuel Vaca_20181105.jpg

Foto: Daniel Barenboim v čele West Eastern Divan Orchestra (Manuel Vaca)

Pro nemoc zrušeno

Se zdravotními problémy se Daniel Barenboim potýká dlouhodobě, už od loňského roku. Trápily jej problémy se zády i zánětlivé onemocnění cév. V červnu v médiích proběhla optimistická zpráva, že se Barenboim do čela Staastkapelle Berlin opět vrací. To bohužel netrvalo dlouho. Začátkem října opět oznámil na sociálních sítích, že musí rušit další dirigentská vystoupení kvůli zdraví. Šetřit se prý musí kvůli "závažnému neurologickému onemocnění", které mu bylo diagnostikováno.

Bohužel tak neproběhne ani jeho plánovaný koncert k 80. narozeninám, který se měl dnes uskutečnit od 19:00 ve Velkém sále Berlínské filharmonie. Daniel Barenboim si na něm měl zahrát na klavír spolu se Staatskapelle Berlin pod taktovkou svého přítele Zubina Mehty. Mnoho jeho fanoušků po celém světě si tedy nyní jistě přeje, ať se Daniel Barenboim brzy vrátí na koncertní pódia a ať se ještě dlouho může hudbě aktivně věnovat.

Úvodní foto: Profimedia

Podcast