Daniel Špinar v Národním končí

Ředitel ND zkrátí mandát šéfu činohry Špinarovi, nový ředitel nastoupí za rok.

Umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar předčasně ukončí svůj mandát, nadcházející sezona bude poslední pod jeho vedením. V řádu týdnů bude sestavena komise. Pro konkurz budou osloveny osobnosti, které za sebou mají úspěšné působení v českých divadlech, doplnil mluvčí. Nový umělecký ředitel povede soubor činohry od září 2022. Špinarovi měl jeho prodloužený mandát skončit za dva roky.

"Odvedl zde velký kus práce, která je náročná a únavná," uvedl generální ředitel Národního divadla Jan Burian. "První česká scéna se nemůže změnit v autorské divadlo. Významnou částí své tvorby musí zůstat moderním interpretačním divadlem a mít pevný soubor složený z vůdčích hereckých osobností," uvedl generální ředitel ND Jan Burian. Činohra Národního divadla má podle své internetové stránky aktuálně na repertoáru osm inscenací, které Špinar režíroval.

V nadcházející sezoně nastuduje ještě inscenaci Kráska a zvíře, která bude mít premiéru v prosinci, a Mnoho povyku pro nic s uvedením v květnu.

Špinar je uměleckým ředitelem Činohry ND od září 2015, ve výběrovém řízení zvítězil nad dalšími kandidáty - dramatikem a režisérem Davidem Drábkem z královéhradeckého Klicperova divadla a režisérem Ivanem Krejčím z ostravské Arény. Mandát mu vedení ND po pěti letech prodloužilo.

Špinar nejprve vystudoval herectví činoherního divadla na DAMU (1998 až 2004), kde absolvoval rolí Tima ve hře Marka Ravenhilla Polaroidy, za níž obdržel cenu Reflexu za nejlepší herecký výkon na studentském festivalu Zlomvaz. Poté pokračoval studiem režie činoherního divadla na téže škole (2003 až 2008), které zakončil inscenací vlastní dramatizace Dostojevského Bratrů Karamazových v Divadle Disk.

Hned po absolutoriu se stal na dvě sezony kmenovým režisérem Divadla na Vinohradech, kde zinscenoval Vojcka Georga Büchnera (2009), za nějž obdržel cenu Alfréda Radoka a Cenu Josefa Balvína, a Schillerovu Marii Stuartovnu (2010). Do stálého angažmá Národního divadla nastoupil jako kmenový režisér na začátku sezony 2014/2015.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Podcast