Dechové kvinteto Alinde Quintet bude reprezentovat českou komorní hru na Mezinárodní soutěži Carla Nielsena v Kodani.

Mladý český soubor se probojoval do Mezinárodní soutěže komorní hudby Carla Nielsena. Odborná porota vybrala celkem 10 smyčcových a 10 dechových ansámblů.

Mezinárodní soutěž komorní hudby Carla Nielsena je pojmenována po největším dánském symfonikovi, za cíl si však klade přivést pozornost mladých hudebníků z celého světa také k Nielsenově komorní tvorbě. Koná se co čtyři roky: poprvé v roce 2015, podruhé v roce 2019 a letošní třetí ročník proběhne v Kodani od 12. do 16. dubna.

Soutěžit bude 20 souborů - 10 v kategorii pro smyčce a 10 v kategorii pro dechy. Mezi smyčcovými kvartety najdeme reprezentanty Švýcarska, Velké Británie, Polska, Německa, domácího Dánska i Číny. Dechové soutěže se kromě českých zástupců zúčastní mladí hudebníci například z Belgie, Francie, Portugalska, Španělska a Rakouska. V porotě zasedne například Olivier Stankiewicz, sólo hobojista Londýnského symfonického orchestru, profesorka Dánské královské akademie Ulla Miilmann nebo Andreas Sundén - první klarinetista Symfonického orchestru Švédského rozhlasu.

Dechové kvinteto Alinde Quintet vzniklo v roce 2019 a za krátkou dobu své existence už dokázalo v několika mezinárodních soutěžích. Jeho současnými členy jsou flétnistka Anna Talácková, hobojistka Barbora Trnčíková, klarinetista David Šimeček, fagotista Petr Sedlák a hornista Kryštof Koska.

“Myslím, že účast na této soutěži je přesně to, co jsme jako soubor potřebovali. Mít jeden velký cíl, k němu upnout svou práci, naplánovat přípravu a těšit se, kam nás to posune,” popisuje flétnistka Anna Talácková. “V minulých letech jsme sice soutěžili, ale kvůli pandemii šlo o on-line soutěže. V Kodani se budeme muset postavit před odbornou, mezinárodní porotu, to je nová výzva. Pořadatelé soutěže vybrali skvělý repertoár, od Danziho přes klasiky 20. století Hindemitha a Nielsena až po soudobé autory. Spousta krásné a rozmanité muziky, ve které si každý najdeme své,” dodává.

Postupující soubory pak čekají další dvě soutěžní kola, ve kterých představí své repertoárové kusy (J. Francaix, P. Hindemith, A. Schönberg) a díla skandinávských autorů (J. Jersild, O. Mortensen, K. Aho). Pro tuto příležitost vzniká i nová povinná kompozice, kterou všechny soubory odehrají ve druhém kole.

Foto: Alinde Quintet

Zdroj: tisková zpráva

Podcast