Dirigent Čuhei Iwasaki míří do Plzně

Od koncertní sezony 2021/2022 bude novým šéfdirigentem Plzeňské filharmonie.

Dirigent japonského původu Čuhei Iwasaki. Iwasaki dlouhodobě žije v Česku a u Plzeňské filharmonie zastává pozici stálého hostujícího dirigenta. Na postu šéfdirigenta nahradí Ronalda Zollmana, který stál v čele orchestru od sezony 2018/2019. ČTK o tom dnes informoval mluvčí filharmonie Pavel Bouda.

Pode ředitelky filharmonie Lenky Kavalové patří Iwasaki k výrazným dirigentským osobnostem nejen české hudební scény. V Čechách žije 13 let, plynule mluví česky a s Plzeňskou filharmonií intenzivně spolupracuje dva roky. "Jako dirigent však hostoval v celé řadě filharmonií. Jsem přesvědčená, že bude pro nás dalším uměleckým přínosem s novými impulsy. Je umělcem celou svou duší, empatik, maximalista, svým vztahem a láskou k české hudbě se netají a má obrovský smysl pro humor," řekla Kavalová.

Iwasaki se narodil v roce 1987 v Tokiu, kde studoval hru na housle. Na Pražské konzervatoři pak studoval kromě hry na housle i skladbu a dirigování. Dirigování, které zdokonalil studiem na Akademii múzických umění v Praze, se aktivně věnuje od roku 2012. Učí s Praze na konzervatoři, spolupracuje s českými a slovenskými orchestry. Jako divadelní dirigent účinkuje v Divadle J. K. Tyla v Plzni a v Hudebním divadle Karlín, od roku 2019 je druhým dirigentem Slezského divadla Opava. "Na práci s filharmonií se těším a udělám pro další umělecký růst tohoto orchestru maximum. Navíc mám moc rád i plzeňské publikum," uvedl Iwasaki.

Zollman bude dál s Plzeňskou filharmonií spolupracovat. Pozice hlavního hostujícího dirigenta a stálého hostujícího dirigenta v koncertní sezoně 2021/2022 nebudou obsazené.

Filharmonie loni slavila stou koncertní sezonu. Loni i letos ji ale zasáhla opatření proti šíření koronaviru. Muselo se zrušit několik koncertů, pandemie omezila loňský a zrušila letošní ročník festivalu Smetanovské dny, který filharmonie pořádá. Roční rozpočet tělesa s přibližně 50 hudebníky je kolem 50 milionů korun.

Zdroj: ČTK
Foto: Archív umělce

Podcast