Dirigent Jakub Hrůša je finalistou prestižních cen International Classical Music Awards

Český dirigent byl v semifinále nominován v kategorii Symfonická hudba dokonce třikrát a vlastně si sám sobě konkuroval. Nyní jedna z jeho nahrávek skutečně postoupila dále do finále. Celkové výsledky o absolutních vítězích se dozvíme 18. ledna příštího roku.

Jakub Hrůša se probojoval s nahrávkou pořízenou u společnosti Deutsche Grammophone do nejužšího finále soutěže ICMA, což samo o sobě je obrovským úspěchem. CD se opět vyznačuje příznačně neotřelou dramaturgií: obsahuje Symfonii č. 1 E dur Hanse Rotta a Mahlerovu skladbu zvanou "Blumine". Ta původně sloužila v Symfonii č. 1 D dur jako druhá věta a Brucknerovo Symfonické preludium.

CD J.Hrusa.jpg

Radost z postupu do finále je o to větší, že Jakub Hrůša si v této kategorii odnesl ocenění už v loňském roce, a to za nahrávku Brucknerovy 4. symfonie, kterou pořídil ve spolupráci s Bamberskými symfoniky u společnosti Accentus Music.

Kromě nahrávky Deutsche Grammophone byly letos pro semifinále nominované v totožné kategorii Symfonická hudba i dvě nahrávky, kterými uzavírají Bamberští symfonikové nahrávací cyklus Brahms-Dvořák, který vydávali u společnosti Tudor.

Jakub Hrůša by Ian Ehm 3765_rs ok.jpg

Čeští posluchači mají tento týden také jedinečnou možnost navštívit koncerty České filharmonie řízené Jakubem Hrůšou. Ve dnech od 14. do 16. prosince v pražském Rudolfinu kromě slavné Sinfonietty Leoše Janáčka premiérově uvede také Sedmou symfonii Jaroslava Krčka.

Zdroj: TZ
Foto: Ian Ehm

Podcast