Dirigenti rezignují kvůli válce na Ukrajině

Thomas Sanderling odešel od Novosibirské filharmonie na protest proti ruské invazi na Ukrajinu. Tughan Sokhiev opouští moskevské Velké divadlo a zároveň i orchestr ve francouzském Toulouse kvůli údajným tlakům na zaujetí politického postoje k situaci.

Od ruské invaze na Ukrajinu uplynulo už dvanáct dní a válka výrazně ovlivňuje společenské dění v celé Evropě, včetně kultury. Prakticky okamžitě po napadení suverénní země Ruskem se oči veřejnosti obrátily na dirigenta Valerije Gergijeva, dlouholetého příznivce Vladimira Putina. Spolupráci s ním ukončila Mnichovská filharmonie, kde působil jako šéfdirigent (čtěte zde). Tady v Praze zareagoval ihned po invazi i festival Dvořákova Praha, jenž zrušil plánované Gergijevovo vystoupení v září (více zde).

Ze světových hudebních hvězd byla známou sympatizantkou Putinova režimu i sopranistka Anna Netrebko. Ta sice na Twitteru odsoudila válku jako takovou, odmítla však k situaci zaujmout jednoznačné stanovisko, protože je prý umělkyně a politice nerozumí. Zrušena byla její vystoupení v Miláně či ve Švýcarsku, spolupráci s ní přerušila podle deníku New York Times minimálně na dva roky i Metropolitní opera.

Veškerou práci ve své rodné Ruské federaci pozastavil dirigent Vasilij Petrenko, který tam vedl Ruský státní symfonický orchestr. Zároveň však působí i na Západě, například u Liverpoolské královské filharmonie. Jak začátkem března informovala BBC, Petrenko označil Ruskou invazi na Ukrajinu za "jedno z největších morálních selhání našeho století." Dodal, že v Rusku nebude dirigovat, dokud nebude znovu nastolen mír.

Další dirigenti se s jednoznačnými postoji přidávají. Novosibirský rodák Thomas Sanderling, který osobně znal Šostakoviče a asistoval Karajanovi i Bernsteinovi, rezignoval na funkci šéfdirigenta Novosibirské filharmonie. Svou solidaritu s Ukrajinou projevil téměř osmdesátiletý dirigent i na koncertě v estonském Tallinnu, který zahájil ukrajinskou hymnou. Sanderling uvedl, že "rozhodnutí je pro něj bolestné, neboť se v Novosibirsku narodil a měl s tamním orchestrem blízký vztah." Přesto jej považoval za nezbytné, vzhledem k "násilnému bombardování ukrajinských měst a sílící totalitě v Rusku."

V souvislosti s aktuální situací se rozhodl rezignovat i Tugan Sokhiev. Ten k probíhající válce odmítl zaujmout jasné stanovisko a opustil jak Velké divadlo v Moskvě, tak i francouzský Národní orchestr toulouského Kapitolu. Sokhiev vyjádřil, že se cítí být z různých stran tlačen k zaujetí jednoznačného postoje k událostem a že si nedokáže "vybrat mezi svými oblíbenými ruskými a oblíbenými francouzskými hudebníky." Situaci tak vnímá i v rovině kulturního sporu, když varuje, že "bude brzy nucen volit mezi Čajkovským, Stravinským a Šostakovičem, nebo Beethovenem, Brahmsem a Debussym." Domnívá se rovněž, že ruští hudebníci se stávají obětí takzvané "cancel culture".

Foto: Profimedia (dirigent Thomas Sanderling)

Podcast