Divadelní hudbou roku je opera Monument Marka Ivanoviće

3. března byly online vyhlášeny Ceny divadelní kritiky za rok 2020. O cenu za nejlepší hudbu se skladatel a dirigent Marko Ivanović dělí s autorským duem PΛST.

Původní česká opera Monument, která měla premiéru 7. února 2020 v Janáčkově divadle v Brně, je inspirována osudem sochaře Otakara Švece. Ten zvítězil roku 1949 v soutěži na pomník J.V. Stalina na pražské Letné. Několik dní před odhalením nechvalně proslulé sochy pak umělec spáchal sebevraždu.

Jeho tragický příběh do operního libreta volně zpracoval renomovaný operní režisér David Radok. Text poté zhudebnil Marko Ivanović, jenž je zároveň šéfdirigentem Janáčkovy opery v Brně. Oba autoři se ujali i nastudování díla: Radok inscenaci podle vlastního libreta režíroval a Ivanović svou původní hudbu dirigoval.

Společně s operou Marka Ivanoviće byla v hudební kategorii oceněna také scénická hudba k Senecově tragédii Šílený Herkules. Pro inscenaci divadelního souboru Tygr v tísni ji zkomponovalo duo PΛST, tvořené Ivo Sedláčkem a Danem Kranichem.

Ceny divadelní kritiky jsou každoročně udíleny od roku 2014, hlasování se letos zúčastnilo 66 divadelních kritiků. Inscenací roku se tentokrát stalo drama Zahradníček / vše mé je tvé, vycházející z básníkovy korespondence s jeho ženou Marií. Za divadlo roku byl prohlášen Cirk La Putyka, herecké ceny si odnesli Karel Dobrý a Lucie Trmíková.

Foto: web Národního divadla Brno, 4.3. 2021

Podcast