Druhé kolo nominací na Gramophone Awards 2021 zveřejněno

72 nahrávek klasické hudby se utká v 11 kategoriích. Vítězové budou vyhlášeni 5. října, na jedné z nominovaných nahrávek spolupracoval i Jakub Hrůša.

Gramophone Classical Music Awards, udílené od roku 1977, patří k nejvýznamnějším světovým oceněním nahrávek klasické hudby. Vítězové jsou každoročně vybíráni porotou sestávající z profesionálních kritiků britského časopisu Gramophone, přičemž prestiž těchto cen se vyrovná i proslulým americkým Grammy.

V loňském roce 2020 triumfoval pianista Igor Levit, jenž ovládl instrumentální kategorii svou nahrávkou kompletu Beethovenových sonát a stal se rovněž umělcem roku. Za celoživotní přínos byl oceněn houslista Ithzak Perlman, v koncertantní kategorii uspěl Benjamin Grosvenor s Chopinovými koncerty a mezi vítězi nechyběla ani jedna nahrávka české hudby: britské provedení Janáčkova Zápisníku zmizelého s tenoristou Nickym Spencem se stalo nejlepší sólovým vokálním albem.

Letošní ročník lehce inovoval zavedené soutěžní kategorie. Klavírní nahrávky si vysloužily samostatnou kategorii oddělenou od nejlepšího instrumentálního výkonu, sólová vokální kategorie byla přejmenována na písňovou a samostatné ceny budou nově udíleny také nahrávkách s prostorovým zvukem v kategorii "spatial audio."

A jací interpreti se o Gramophone Awards utkají letos? V komorní kategorii soutěží například klavírní matador Garrick Ohlssohn ve spojení s maďarským Takács Quartetem s nahrávkou klavírních kvintetů Edwarda Elgara a americké skladatelky Amy Beach. Česká hudba má letos své zastoupení ve sborové kategorii v podobě mší Jana Ladislava Dusíka, jak je nahrál soubor Akademie staré hudby. O nejlepší nahrávku koncertantní tvorby se mimo jiné utkají tři výrazní housloví virtuosové - Renaud Capuçon, Hilary Hahn a také Frank Peter Zimmermann, na jehož nahrávce houslových koncertů Bohuslava Martinů účinkují i Bamberští symfonikové s šéfdirigentem Jakubem Hrůšou.

V kategorii staré hudby dojde mimo jiné k "bachovskému souboji": Alisa Weilerstein a její interpretace violoncellových suit se utká s první knihou Dobře temperovaného klavíru v podání cembalisty Trevora Pinnocka. S druhou knihou naopak soutěží Piotr Anderszewski mezi pianisty, výrazného soupeře má třeba v Benjaminu Grosvenorovi a jeho nahrávce skladeb Franze Liszta. Orchestrální kategorie se ponese ve znamení skladeb méně nahrávaných autorů; nominováni jsou například Gustavo Dudamel a Losangeleská filharmonie se symfoniemi Charlese Ivese, Thomas Dausgaard a Seattleský symfonický orchestr s provedením děl Carla Nielsena či Paavo Järvi a Frankfurtský rozhlasový orchestr se symfoniemi Franze Schimdta.

Šéfeditor James Jolly k nominacím alb z "koronavirové sezóny" uvedl: "Hudební nahrávky nejspíš nikdy nehrály v našich životech tak zásadní úlohu jako v uplynulých 18 měsících. Sám jsem nikdy předtím neposlouchal tolik hudby a minimálně od puberty jsem po nahrávkách tak lačně netoužil. Doufáme, že si poslech těchto 72 nosičů užijete tolik, jako jsme si jej užili my." Magazín s krátkými recenzemi všech nominovaných alb naleznete online pod tímto odkazem.

Foto: Profimedia

Podcast