Edinburský festival 2023 zveřejnil program. Letos poprvé pod vedením Nicoly Benedetti

Festival se v hlavním městě Skotska uskuteční mezi 4. a 27. srpnem. Rezidenčními tělesy budou Budapešťský festivalový orchestr, Londýnští symfonikové a Orchestr Simona Bolívara z Venezuely.

Houslová virtuoska Nicola Benedetti se loni stala ředitelkou Edinburského mezinárodního festivalu jako historicky první žena i první osoba skotské národnosti. Festival byl poprvé uspořádán v roce 1947 za účelem podpory kultury po 2. světové válce. Koná se již tradičně během měsíce srpna, letošní ročník se odehraje mezi 4.8. a 27.8. Co nabídne?

Jako ústřední téma festivalu zvolila Nicola Benedetti otázku "co dál?" - "where do we go from here?", vypůjčenou z titulu knihy Martina Luthera Kinga jr. "Po loňských oslavách 75. výročí našeho festivalu teď přicházíme do nové fáze společného přehodnocování toho, co bude následovat. V časech velkých globálních změn a výzev si vyslechneme silné a různorodé výpovědi umělců z celého světa," uvedla Benedetti, která zároveň návštěvníky vyzývá ke zkoumání transformační moci umění.

Rezidence tentokrát bude náležet mimo jiné Budapešťskému festivalovému orchestru, který zahraje pod taktovkou Ivána Fischera během festivalu čtyři koncerty. Zlatým hřebem má být neformální provedení Dvořákovy Symfonie č.8 G dur, během kterého bude publikum rozesazeno mezi hráči orchestru. Maďarskou hudbu bude reprezentovat třeba také András Schiff nebo nezvyklé režijní pojetí Bartókova Modrovousova hradu, které slavnou operu interpretuje jako výjevy ze života manželů trpících demencí. Z dalších oper bude na festivalu uvedena ještě třeba Kouzelná flétna a historicky poprvé také Wagnerův Tannhäuser.

Londýnský symfonický orchestr, který povede šéfdirigent Simon Rattle i hlavní hostující dirigent Gianandea Noseda, představí program zaměřený na téma "naděje". Dalším rezidenčním tělesem bude Symfonický orchestr Simona Bolívara z Venezuely, tvořený mladými hráči od 18 do 25 let. Na festivalu se do jeho čela postaví i slavný Gustavo Dudamel, který se kdysi ve svých osmnácti letech stal jeho šéfdirigentem.

Samozřejmou součástí programu bude i tanec a balet. Přijede například slavný americký taneční soubor Alvin Ailey American Dance Theatre, provedeno bude dílo Phaedra/Minotaur od režisérky Deborah Warner a choreografa Kima Brandstrupa. Zastoupena bude také činohra, populární hudba nebo world-music. S klavírními recitály vystoupí mimo jiné Leif Ove Andsnes a Bertrand Chamayou.

Britský hudební publicista Norman Lebrecht na blogu Slipped Disc označil "podstatu festivalu za nezměněnou", jako hlavní vadu na kráse nicméně kritizoval rezidenci Symfonického orchestru Simona Bolívara, který označil za "propagandistický orchestr venezuelského režimu." Skladatel William Osborne mu v komentáři oponoval, že orchestr vadí především "americkým plutokratům", protože jeho mladí hráči jsou "symbolem sociální rovnosti." Dá se tedy zřejmě očekávat, že kontroverze kolem této pozvánky ještě budou nějaký čas pokračovat.

Kompletní program letošního ročníku Edinburského mezinárodního festivalu lze nalézt zde.

Foto: Nicola Benedetti (©Profimedia)

Podcast