Ensemble Molière prvním "Barokním souborem nové generace"

Mladý londýnský ansámbl se bude těšit podpoře tří prestižních britských hudebních institucí od letošního října po další dva roky.

Projekt New Generation Baroque Ensemble ("Barokní soubor nové generace") zaštiťují stanice BBC, prestižní konzervatoř Royal College of Music a britské Národní centrum staré hudby. Jeho cílem je podporovat a představovat veřejnosti výjimečné soubory staré hudby, které sídlí ve Velké Británii a jsou prozatím na počátku své kariéry. Po dobu dvou let budou zmíněné instituce každému z vybraných ansámblů poskytovat odbornou pomoc, nahrávací a koncertní příležitosti.

Vůbec první takto vybranou skupinou se stane Ensemble Molière. Upozornil již na sebe na mnohých evropských festivalech staré hudby, a to především výrazným nástrojovým obsazením (flétna, housle, violoncello/viola da gamba, fagot, cembalo) a kreativně pojatými koncertními programy, sestavenými zejména z francouzského repertoáru 17. a 18. století. Mezi jinými projekty se zapsali do povědomí třeba neortodoxním provedením Rameauovy opery Pygmalion.

Ansámbl získá možnost pravidelně vystupovat na rozhlasové stanici BBC Radio 3, která se zaměřuje převážně na klasickou hudbu. Rovněž se stanou rezidenčním souborem Royal College of Music i Národního centra staré hudby, což jim poskytne podmínky k budování renomé a dalšímu rozšiřování uměleckých dovedností. Mimo jiné si zahrají třeba i na festivalech pořádaných Národním centrem staré hudby v Berkeley a v Yorku.

"Spoluprací s vybranými barokními ansámbly chceme podpořit ty nejlepší mladé talenty a budovat ambiciózní a inovativní hudební prostředí pro budoucnost," uvedl Alan Davey ze stanice BBC Radio 3. Profesor Ashley Solomon z Royal College of Music doplnil: "Inspirovat a podporovat nové generace interpretů staré hudby je součástí étosu naší školy. Těším se na spolupráci a odborné vedení hudebníků z tohoto skvělého ansámblu." Samotní hráči z Ensemblu Molière také vyjádřili nadšení z vyhlídky na nové příležitosti a zkušenosti.

Příští nadějný barokní soubor je pak na této pozici vystřídá v roce 2023. Více o aktivitách Ensemblu Molière naleznete na jejich webových stránkách.

Foto: Oficiální FB stránka Ensemblu Molière, 9. 9. 2021

Podcast