Filmová legenda slaví 90

Dnes slaví významné jubileum jeden z nejvýznamnějších skladatelů filmové hudby John Williams. Na svém kontě má hudbu k více než stovce filmových děl a jeho soundtracky patří ke klasice filmového žánru.

John Williams se narodil 8. února 1932 v New Yorku. po studiích na North Hollywood High School studoval na Kalifornské univerzitě, kde byl jeho učitelem mj. i italský hudební skladatel Mario Castelnuovo-Tedesco. Po tříleté epizodě v leteckých silách USA vstoupil na Julliard School, kde studoval klavír a současně hrál v několika jazzových kapelách a studiových orchestrech. Po skončení studií se přestěhoval do Los Angeles, kde začal pracovat jako hudební aranžér ve filmových studiích.

Prvním filmem, jímž na sebe Williams upozornil, byl béčkový film Daddy-O (1958). V roce 1969 si jej na základě soundtracku k filmu Pobertové všiml režisér Steven Spielberg a oslovil jej ke spolupráci na snímku Sugerlandský expres (1974), který de facto odstartoval Williamsovu hvězdnou kariéru a především vzájemnou spolupráci obou umělců, z nichž vzešly například proslulé Čelisti (1975) nebo série Indiana Jones. Nejvíce se ovšem asi John Williams zapsal do povědomí filmových fanoušků hudebním doprovodem k sérii Hvězdných válek a Americký filmový institut vyhlásil jeho hudbu ke Hvězdným válkám za nejlepší filmovou hudbu 20. století.

John Williams napsal hudbu k osmi z dvaceti nejvýdělečnějších amerických filmů všech. Získal 25 cen Grammy, do 2020 byl 52krát nominován na Oscara, což je druhý nejlepší individuální výsledek po Waltu Disneym. Pětkrát získal Oscara (Šumař na střeše, 1972; Čelisti, 1976; Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje, 1978; E.T. – Momozemšťan, 1983; Schindlerův seznam, 1994). Má též čtyři Zlaté glóby (Čelisti, Star Wars, E.T. - mimozemšťan a Gejša, 2006). Cenu BAFTA získal krom uvedených snímků ještě za Skleněné peklo (1976) a Říši slunce (1989).

Kromě hudby filmové napsal John Williams mj. také ústřední motivy pro olympijské hry v letech 1984, 1988, 1996 a 2002, z nichž nejznámější je motiv z letních olympijských her v Los Angeles v roce 1984 "Olympic fanfare and theme".

V roce 2000 byl John Williams uveden do Hollywood Bowl Hall of Fame a v roce 2004 obdržel ocenění Kennedyho střediska.

Čeho si váží na Johnu Williamsovi herec a skladatel Ondřej Brousek a které jeho soundtracky má nejraději ? Prozradil v dnešním dopoledním vysílání na Classic Praha:

Foto: Profimedia

Podcast