Glyndebourne online

Nová streamovací služba Glyndebourne Encore se spustí začátkem prosince.

Venkovské sídlo Glyndebourne, situované v anglickém hrabství Východní Sussex, hostí už od roku 1934 proslulý Glyndebournský operní festival. Za dlouhá léta své existence představil publiku řadu skvělých interpretů a vybudoval si světové renomé zejména v oblasti provádění oper W.A. Mozarta, později ale také G.F. Händela či Leoše Janáčka - česká sopranistka Kateřina Kněžíková tam například letos zaznamenala skvělý úspěch svým ztvárněním titulní role v Káti Kabanové.

Tamní operní společnost už téměř dvě desetiletí pečlivě pořizuje ze svých inscenací filmové záznamy, což jim mimo jiné umožnilo v loňském roce 2020 uspořádat tento festival v online podobě. Jednotlivá představení "virtuálního ročníku" se nakonec v součtu dočkala téměř 850 000 shlédnutí. V odpověď na takovou poptávku nyní Glyndebourne připravuje novou streamovací platformu Glyndebourne Encore. Spuštěna bude 1. prosince a nabídne záznamy úspěšných produkcí z minulých let, postupně však přibudou rovněž novinky nadcházející sezóny 2022.

Glyndebournský umělecký ředitel Stephen Langridge uvedl: "Loňský digitální festival ukázal celosvětový zájem o glyndebournskou operu. Platforma Glyndebourne Encore reaguje na tuto poptávku ze strany publika a umožní sledovat naše produkce v úplné podobě, kdykoli budete chtít. Každý měsíc se také budeme do hloubky věnovat jedné konkrétní opeře a nabídneme rozhovory a komentáře, které posluchačům umožní vytěžit z každého operního díla co nejvíce."

Výkonná ředitelka Sarah Hopwood k tomu dodává: "Před dvaceti lety jsme v Glyndebourne učinili prozíravé rozhodnutí: vzít svůj osud do vlastních rukou a investovat do natáčení našich produkcí. Kolekce záznamů, kterou jsme od té doby vybudovali, nám umožní proniknout k novému obecenstvu, zviditelnit naše umělce a vygenerovat další příjem." Zdůraznila také, že předplatitelé platformy pomohou Glyndebournské opeře zůstat finančně nezávislou institucí a že získané prostředky budou opět reinvestovány do pořizování videozáznamů z budoucích představení.

Mezi operními tituly, jež budou moci předplatitelé platformy shlédnout už od jejího spuštění, najdeme například Kouzelnou flétnu, Rusalku, Figarovu svatbu, Dona Giovanniho, Billyho Budda či Julia Caesara. Chybět nebude ani Peter Grimes skladatele Benjamina Brittena nebo Mozartův Idomeneo natočený již roku 1964, v němž tehdy účinkoval i mladý Luciano Pavarotti. V nadcházející sezóně 2022 se pak lze těšit třeba na Pucciniho Bohému nebo Händelovu Alcinu.

Platformu Glyndebourne Encore bude možno navštívit i skrze běžné internetové prohlížeče nebo chytré mobilní telefony. Cena předplatného bude 80 liber ročně, tedy v přepočtu přes 2300 českých korun, případně 60 liber ročně pro plátce členských příspěvků Glyndebourne Membership.

Foto: Profimedia

Podcast