Grammy 2023 jsou předány. Letošní 65. ročník v kategoriích klasické hudby zcela ovládli Američané

Slavnostní vyhlašovací ceremoniál proběhl v Los Angeles včera 5. února večer, tedy v noci na dnešek středoevropského času. Stejně jako loni byla v kategoriích klasické hudby silně akcentována společenská témata a pozornost akademie byla prakticky výhradně zaměřena na domácí, americkou hudební scénu.

Ceny Grammy - ocenění pro nejlepší hudební nahrávky, udílené každoročně americkou Národní akademií hudebních umění - letos už po pětašedesáté znají své vítěze. Udílely se tentokrát celkem v 91 kategoriích, z nichž bylo 8 kategorií věnováno klasické hudbě. Nominace byly zveřejněny už v listopadu, slavnostní udílení se pak konalo včera, v neděli 5.2. ve městě Los Angeles.

Pakliže loňský ročník v kategoriích klasické hudby výrazně upřednostňoval americké interprety i autory, letošní ročník ještě jednoznačněji potvrdil, že Grammy jsou především americkými, nikoli celosvětovými hudebními oceněními. V operní kategorii zvítězila Metropolitní opera, které patřily dvě ze tří nominací. Orchestrální kategorii ovládl Newyorský mládežnický orchestr a dirigent Michael Repper, kteří zabodovali nahrávkou děl afroamerických skladatelek: Florence Price, Jessie Montgomery a Valerie Coleman. Laureátka vokální kategorie - sopranistka Renée Fleming - je taktéž Američanka, stejně jako skladatelka Caroline Shaw, oceněná v kategorii komorní hudby, a jako skladatel Kevin Puts, držitel ceny za nejlepší původní soudobou skladbu.

profimedia-0183038520.jpg

Foto: skladatelka a zpěvačka Caroline Shaw (©Profimedia)

Američané zvítězili i ve třech zbývajících kategoriích klasické hudby. Cena za nejlepší kompilaci v žánru klasické hudby připadla albu An Adoption Story amerických autorů Kitta Wakeleyho a Starr Parodi. Nejlepší sborový výkon byl zaznamenán na albu Born, které nazpíval filadelfský sbor The Crossing řízený dirigentem Donaldem Nallym. A Filadelfský orchestr doprovázel také trio Time for Three, jež - možná paradoxně - získalo cenu za nejlepší sólový instrumentální výkon.

Zřejmý byl rovněž důraz, který Grammy kladou na témata rezonující americkou společností. Kromě výše zmíněné nahrávky dirigenta Michaela Reppera s hudbou afroamerických skladatelek zvítězila v operní kategorii nahrávka opery Terrence Blancharda Fire Shut Up In My Bones - vůbec první opery afroamerického autora uvedené v Metropolitní opeře. V téže kategorii byla nominována také opera The Life And Times of Malcolm X, reflektující zase osudy známého amerického lidskoprávního aktivisty.

Některá jména figurovala hned na dvou z osmi oceněných nahrávek. Byla to dirigentka Sien Čang, a také Yannick Nézet-Séguin, který letos získal jednu Grammy jako dirigent orchestru Metropolitní opery, druhou jako klavírní doprovod Renée Fleming a na další dvě byl nominován. Naopak slavným jménům jako John Williams, Daniil Trifonov, John Eliot Gardiner, Mitsuko Uchida nebo Hilary Hahn se nominace proměnit nepodařilo.

profimedia-0277556250.jpg

Foto: Yannick Nézet-Séguin (©Profimedia)

Úvodní foto: ©Profimedia

Podcast