Gustavo Dudamel bude příštím šéfdirigentem Newyorské filharmonie

Do funkce hudebního i uměleckého ředitele jednoho z nejstarších amerických orchestrů dirigent nastoupí od sezóny 2026/2027.

Venezuelský dirigent Gustavo Dudamel (*1981) je jednou z nejvýraznějších světových osobností klasické hudby. Počátky jeho kariéry jsou spojené s venezuelským Symfonickým orcherstrem Simóna Bolívara, kterému začal šéfovat v pouhých osmnácti letech. Od roku 2009 je šéfdirigentem Losangeleské filharmonie a od roku 2021 také hudebním ředitelem Pařížské opery. Za své působení ve Francii byl loni prezidentem Emmanuelem Macronem povýšen do stavu důstojníka Řádu umění a literatury. V rámci své nadace Gustavo Dudamel Foundation se také věnuje sbližování lidí z různých kulturních a sociálních prostředí pomocí hudby a tématu dostupnosti hudby pro sociálně znevýhodněné.

Současným šéfdirigentem Newyorské filharmonie je nizozemský dirigent Jaap van Zweden, jehož období skončí roku 2024. Není považován za příliš úspěšného hudebního ředitele: většina jeho působení ve funkci proběhla ve stínu koronavirové pandemie. Loni v září bylo oznámeno, že po New Yorku nastoupí do čele Soulské filharmonie v Jižní Koreji. Dudamel jeho místo zaujme od sezóny 2026/2027. Během předcházející sezóny 2025/2026 bude držet titul takzvaného "jmenovaného hudebního ředitele".

"Jsem dnes především vděčný," řekl Dudamel ve včera zveřejněném prohlášení, kterým bylo jeho jmenování oznámeno. "Jsem vděčný vedení Newyorské filharmonie i hudebníkům, s nimiž se teď vydávám na novou a krásnou hudební cestu." Poděkoval také své stávající hudební "rodině" - Losangeleské filharmonii - a vzpomenul i rodnou Venezuelu. "S radostí a vzrušením vyhlížím svět, který mě v New Yorku čeká," uvedl mimo jiné. "Jsme jednotní v přesvědčení, že kultura vytváří lepší svět a že hudba patří k základním právům každého člověka. Těším se na práci, která je přede mnou."

"Je to splněný sen pro hudebníky, pro naše publikum a rozhodně i pro mě," uvedla výkonná ředitelka orchestru Deborah Borda. Ta před Newyorskou filharmonií působila právě v Los Angeles, kde se rovněž podílela na jmenování Dudamela šéfdirigentem. "Spojení skvělého orchestru, vizionářského hudebního a uměleckého ředitele a našeho nově zrekonstruovaného sálu (loni znovuotevřené David Geffen Hall - pozn. red.) slibuje zářnou budoucnost," rozplývala se. Dudamel debutoval s Newyorskou filharmonií už v roce 2007 a od té doby je už řídil na 26 koncertech.

Foto: Gustavo Dudamel (©Profimedia)

Podcast