Gustavo Dudamel žertem nabídl Cate Blanchett místo šéfdirigentky Losangeleské filharmonie

Dirigent, který se má stát příštím dirigentem Newyorské filharmonie, během talk-show žertem nabídl své stávající místo v Los Angeles slavné herečce, a to na základě jejího výkonu ve filmu Tár.

Už tři týdny je známo, že venezuelský rodák a jeden z nejslavnějších dirigentů světa Gustavo Dudamel bude od sezóny 2026/2027 příštím šéfdirigentem Newyorské filharmonie. Uvolní se tak jeho místo v čele Losangeleské filharmonie, kterou vede už čtrnáct let. Zároveň také působí jako hudební ředitel Pařížské opery.

V talk-show pořádané magazínem Vanity Fair ("Jarmark marnosti") se Gustavo Dudamel setkal s režisérem Toddem Fieldem a herečkou Cate Blanchett, kteří spolu natočili oceňovaný film o fiktivní dirigentce nazvaný Tár. Toto drama přišlo do českých kin 23. února a je nominováno na Oscara v 6 kategoriích. Představitelka hlavní role se kvůli natáčení skutečně učila dirigovat a soundtrack k filmu, na němž Cate Blanchett osobně řídí části Mahlerovy Symfonie č.5, byl dokonce vydán Deutsche Grammophon.

Gustavo Dudamel, který se sám se ve snímku krátce objeví v epizodní roli sebe samého (nazývané anglicky pojmem "cameo"), označil ve zmíněné talk-show tento film za "skvělý, jedinečný a velice uvěřitelný." Způsob dirigování a dirigentské gesto Cate Blanchett pak popsal jako "velmi přirozené."

Herečka se tedy v nadsázce zeptala, jestli to snad má znamenat, že jí Dudamel nabízí práci. "Samozřejmě, můžete se stát hudební ředitelkou v Los Angeles!" opáčil pohotově Dudamel. Na vtipnou slovní výměnu upozornil web Classic FM.

Dále se hosté během pořadu bavili o Mahlerově Páté symfonii, kterou Gustavo Dudamel označil za "jednu z nejhranějších, ale také nejobtížnějších skladeb." -"To jsem ráda, že říkáte, že je těžká. Myslela jsem si, že je to mnou," žertovala Blanchett. Dudamelova vážnější otázka, zda by případně měla zájem i o profesionální dirigování, herečku zřejmě už trochu uvedla do rozpaků a odpovědi se vyhnula. Označila však svou dirigentskou zkušenost během příprav na filmovou roli za "nezapomenutelnou."

Foto: Gustavo Dudamel a Cate Blanchett (©Vivien Killilea)

Podcast