Hudební škola zdarma? V Lucembursku to není utopie.

Lucembursko je první evropskou zemí, která zavedla bezplatné hodiny hudby pro děti a mládež ve veřejných hudebních školách.

Podle ministerstva školství, dětí a mládeže bude od nadcházejícího školního roku většina hodin hudební výchovy, výtvarného umění a tance zdarma. Píší o tom německé deníky.

Od školního roku 2022/2023 bude velká část hudební výuky v Lucembursku, která zahrnuje i výuku řečnictví a tance, nabízena ve veřejných hudebních školách zdarma.

Podle ministerstva školství, dětí a mládeže zahrnuje bezplatná nabídka tři roky rané hudební, instrumentální a taneční výchovy. Kromě toho je následná všeobecná výuka sluchu, nástrojová výuka, pěvecká výuka, taneční výuka a divadelní a řečnická výuka až do získání diplomu prvního stupně bezplatná.

Kromě toho se účastnické poplatky za nabídky výuky, které nespadají pod bezplatnou výuku, omezují na 100 eur za školní rok.

Příspívá osobnímu rozvoji

Podle ministerstva školství, dětí a mládeže je cílem zákona nabídnout všem dětem a mladým lidem co nejlepší příležitosti do budoucna. Claude Meisch, ministr školství, dětí a mládeže, uvedl, že kvalitní a bezplatné hodiny hudby dostupné všem dětem a mladým lidem přispívají k jejich osobnímu rozvoji.

Všechny děti a mladí lidé by měli mít právo na přístup k hudební výuce bez ohledu na příjem svých rodičů. Investice do hudebního vzdělávání jsou navíc "důležitým krokem k rozvoji kulturního života společnosti a tradic země".

Hudební pedagogové mají dávno jasno v tom, že hodiny hudby mohou být pro děti formativní zkušeností, ze které budou mít užitek po celý život. i pro to vznikla u nás iniciativa na podporu základních uměleckých škol pod patronací magdaleny Kožené.

Foto Profimedia

Podcast