Hudebníci stále pomáhají Ukrajině

Nadace gruzínské houslistky Lisy Batiashvili vybrala 100 tisíc eur pro ukrajinské hudebníky. Třikrát tolik vynesl dobročinný koncert Anne Sophie Mutter s Mnichovskou filharmonií.

Když Rusko v únoru 2022 napadlo Ukrajinu, odezva v hudebním světě na sebe nenechala dlouho čekat. Houslistka Lisa Batiashvili zareagovala okamžitě. Během několika týdnů vznikl na půdě její nadace Fond pomoci ukrajinským hudebníkům. V řádu dní se podařilo vybrat prostředky a poslat zdravotnický materiál v hodnotě 30 000 eur a poskytnout finanční prostředky ve výši 10 000 eur na ochranné vesty a vybavení pro členy orchestru ve Lvově a Kyjevě.

Proud pomoci nezpomaluje. O pomoc žádalo stále více jednotlivých hudebníků z nejhůře postižených ukrajinských oblastí, a tak zahájila nadace individuální grantový program, aby jim poskytla přímou finanční pomoc.

"Našimi příjemci jsou zatím profesionální hudebníci převážně z Mariupolu, Charkova, Černihova a Severodoněcku, z nichž mnozí jsou spojeni s nejlepšími ukrajinskými orchestry, soubory a konzervatořemi. Jako příklad lze uvést, že jsme nyní pomohli mimo jiné celé Mariupolské filharmonii a většině členů Charkovského národního akademického divadla opery a baletu. Grant jim pomohl rychle a smysluplně řešit jejich nejnaléhavější potřeby, jako jsou výdaje na evakuaci, lékařskou péči, zásobování potravinami, náklady na bydlení nebo výměnu a opravu nástrojů," píše se ve zprávě nadace.

Češi nestojí stranou

Německá houslistka Anne-Sophie Mutter je známá svou rozsáhlou charitativní činností. V otázce Ukrajiny nemohla zůstat stranou. "My hudebníci jsme velvyslanci," říká Mutter, která více než dvacet let podporuje Červený kříž a která se obzvláště angažuje v pomoci dětem ve válkách a konfliktech. "Prostřednictvím hudby chceme pomoci lidem, aby se sblížili. Musíme pomáhat, jak jen můžeme, a přinést tak naději a pomoc tam, kde je jí nejvíce zapotřebí," apeluje umělkyně. Jeden z mnoha jejích benefičních koncertů za podpory Mnichovské filharmonie vynesl závratných 300 tisíc eur.

Nutno podotknout, že v rámci svých možností pomáhají (nejen) svým ukrajinským kolegům také muzikanti v Česku. Například Radek Baborák inicioval pro hudebníky sbírku a ukrajinským kolegům dal příležitost si zahrát. Pražská konzervatoř přijala ke studiu několik ukrajinských studentů, kteří se prezentovali například na koncertě v Litni.

Válkou zdevastovaná země bude muset po skončení konfliktu obnovit nebo znovu vybudovat základní infrastrukturu. Je dobře, že hudebníci a hudební instituce se mohou opřít o podporu hudebních profesionálů po celém světě.

Podcast