Inscenace Národního divadla Plameny nominována na International Opera Award 2022

Opera Plameny skladatele Erwina Schulhoffa, která měla v pražské Státní opeře premiéru v červnu 2022, byla nominována na prestižní mezinárodní ocenění v kategorii "Znovuobjevené dílo" ("Rediscovered Work").

Ceny International Opera Awards se udělují již deset let - od roku 2012, a to umělcům z celého světa a jejich nejzajímavějším počinům v oblasti opery. Držiteli této ceny v kategorii pro "znovuobjevená díla" se v minulosti staly např. soubor Les Arts Florissants, Wexfordský festival, Polská národní opera, Opéra de Lyon či Frankfurtská opera.

Letos je v této kategorii nominována česká inscenace opery Plameny skladatele Erwina Schulhoffa, kterou v červnu letošního roku 2022 uvedly Opera Národního divadla a Státní opera v rámci cyklu Musica non grata. Tento cyklus připomíná tvorbu autorů nepohodlných nacistickému režimu. Schulhoff zemřel roku 1942 na tuberkulózu v koncentračním táboře Wülzburg.

Rekonstrukci české verze jeho surrealistického díla Plameny z roku 1932 ve Státní opeře připravil kontroverzní španělský režisér Calixto Bieito a hudebně jej nastudoval dirigent Jiří Rožeň. Opera je založena na scénické poémě Don Juan literáta Karla Josefa Beneše, který také napsal české libreto, zatímco Schulhoff komponoval hudbu na německý překlad Maxe Broda. Hlavní role letošní pražské inscenace ztvárnili zahraniční umělci: ukrajinský tenorista Denys Pivnickij, norská mezzosopranistka Tone Kummervold a ukrajinská sopranistka Victoria Korosunova.

V rámci nominací na International Opera Awards se představení ocitlo ve skvělé společnosti produkcí Frankfurtské opery, Opery Odyssey, Dortmundského divadla, Německé opery v Berlíně a Festivalu v Glyndebourne. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny 28. listopadu v Teatro Real v Madridu.

Operu Plameny bude možné v této sezoně naposledy zhlédnout 17. a 26. listopadu ve Státní opeře a 20. listopadu bude uvedena v rámci mezinárodního hudebního festivalu Janáček – Brno 2022 v brněnském Janáčkově divadle.

Zdroj: tisková zpráva

Foto z inscenace Plameny (Sergei Gherciu)

Podcast