JAMU poctila Koženou i Rattla

Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle převzali čestný doktorát JAMU.

Pěvkyně Magdalena Kožená a britský dirigent Simon Rattle jsou novými čestnými doktory Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Ocenění dnes osobně převzali v brněnském Divadle na Orlí. Kožená je brněnská rodačka, která dosáhla světových úspěchů, ale nikdy nepřerušila kontakt s českou uměleckou scénou. Uznávaný dirigent Rattle, v minulosti spjatý například s Berlínskými filharmoniky, je manželem Kožené, milovníkem a propagátorem české hudby.

"Magdalena Kožená je ikonou pro celou generaci českých umělců. V interpretaci dokáže skloubit inteligenci s absolutní technickou dokonalostí a emočním prožitkem," řekla při slavnostním ceremoniálu děkanka Hudební fakulty JAMU Barbara Maria Willi. Ocenila také to, jak Kožená dokáže spojit světovou kariéru s úlohou matky a rolí patronky základních uměleckých škol. Poděkovala Kožené za podporu stavby nového koncertního sálu v Brně.

Osmačtyřicetiletá mezzosopranistka Kožená zavzpomínala na své začátky v pěveckém sboru Kantiléna, studium na základní umělecké škole Vranovská a brněnské konzervatoři. Cítí se podle svých slov pevně spjatá s českou hudební tradicí a brněnským prostředím. Zařazovat českou hudbu do vlastních koncertních programů nepokládá za svou povinnost, ale vnitřní potřebu. V zahraničí prý českou hudbu přijímají s nadšením. "Spousta špičkových muzikantů ji miluje a uvádí," řekla Kožená.

Pěvkyně zdůraznila také svou podporu základním uměleckým školám, které pokládá za unikátní a důležitou instituci. Záleží jí na tom, aby děti měly každodenní přímý kontakt se světem umění, který se později zúročí v kulturnosti celého národa.

V případě Rattla ocenila děkanka nejen jeho dirigentské umění, ale také osobnostní rysy. "Je skutečný idealista v nejlepším slova smyslu, věřím mu jeho životní postoj a hodnoty, které reprezentuje a skutečně sám žije," uvedla Willi. Rattle se pak v děkovné řeči vyznal z obdivu k Antonínu Dvořákovi a Leoši Janáčkovi. Setkání s Janáčkovými Příhodami lišky Bystroušky označil za osudové. Na české hudbě ocenil zvláštní spojení radosti a melancholie, které vnímá téměř jako národní rys.

Kožená a Rattle se dneškem zařadili k čestným doktorům JAMU, mezi kterými je řada osobností z hudební a divadelní oblasti, Čechů i cizinců. Ocenění v minulosti obdrželi například Rudolf Firkušný, Ludvík Kundera, Václav Havel, Jiří Suchý, Charles Mackerras, Tom Stoppard, Pierre Boulez a Vlasta Chramostová.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Podcast