Jarní hvězdy České filharmonie III

Gabriela Beňačková a Jakub Hrůša převezmou Cenu Antonína Dvořáka.

Od roku 2009 uděluje Akademie klasické hudby Cenu Antonína Dvořáka. V roce 2019 se držitelkou tohoto ocenění stala sopranistka Gabriela Beňačková, v roce 2020 dirigent Jakub Hrůša. Oba získali tuto cenu za dlouholetou propagaci české hudby doma i v zahraničí. S ohledem na situaci v minulých měsících oba laureáti převezmou toto ocenění až nyní - na koncertě České filharmonie, který se uskuteční 14. dubna v Rudolfinu.

Na koncertu s názvem Jarní hvězdy České filharmonie III se 14. dubna poprvé s Českou filharmonií představí jedna z nejvyhledávanějších hudebních umělkyň současnosti, gruzínská houslistka Lisa Batiašviliová. Po boku hlavního hostujícího dirigenta orchestru Jakuba Hrůši provede třetí houslový koncert Camilla Saint-Saënse. Po předání ocenění a rozhovoru s oběma laureáty zazní v druhé části večera Brahmsovy Variace na téma Josepha Haydna a Dvořákovy Symfonické variace, které nahrazují původně ohlášené Zrání Josefa Suka. Večer bude moderovat Marek Eben.

"Jsme velmi vděční České filharmonii, že nám poskytla možnost předat obě ceny v rámci koncertu, který navíc Jakub Hrůša diriguje. Je to stvrzením skutečnosti, že naše dlouhodobé spojení s Českou filharmonií v rámci dvořákovských projektů Akademie klasické hudby úspěšně funguje," uvedl Jan Simon, předseda Rady akademiků, která o laureátech Ceny Antonína Dvořáka od roku 2012 rozhoduje.

Gabriela Beňačková patří mezi sopranistky, které nezapomenutelně ztvárnily roli Rusalky na domácích i světových pódiích. Jako Rusalka vystupovala mimo jiné ve Vídeňské státní opeře nebo v newyorské Metropolitní opeře a podílela se i na řadě nahrávek tohoto díla. Cenu si Beňačková měla původně v Rudolfinu loni v dubnu, avšak pandemická situace koncertu zabránila.

Držitele Ceny Antonína Dvořáka za rok 2020 Jakuba Hrůšu ocenila Rada akademiků především za jeho dlouholeté interpretační úspěchy na mezinárodním poli, prosazování skladeb českých autorů v rámci jeho hostování u světově proslulých orchestrů, jakými jsou například Newyorská, Vídeňská i Berlínská filharmonie.

Prvním laureátem Ceny Antonína Dvořáka udělované Akademií klasické hudby s podporou Karel Komárek Family Foundation se stal v roce 2009 pravnuk skladatele Antonína Dvořáka, houslista, violista a dirigent Josef Suk. Po něm ocenění v následujících letech obdrželi například klavírista Ivan Moravec, světově oceňovaný choreograf a tanečník Jiří Kylián, dirigent Jiří Bělohlávek, violoncellista Yo-Yo Ma nebo Česká filharmonie.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Podcast