Josef Špaček zastoupí Joshuu Bella na Dvořákově Praze

Změna sólisty se týká koncertu 9. září v Rudolfinu, na němž měl americký virtuos zahrát Dvořákův houslový koncert.

Jedním z nejočekávanějších bodů programu letošního festivalu Dvořákova Praha je bezesporu vystoupení světového orchestru Akademie svatého Martina v polích založeného v roce 1959, jenž podle webu Dvořákovy Prahy "přináší kvalitu, kterou lze v rámci komorní hudby považovat za referenční." Těleso vystoupí v Rudolfinu ve čtvrtek 9. září ve 20.00. Nabídne předehru z Mendelssohnova Snu noci svatojánské, ranou a jedinou Symfonii č.1 C-dur francouzského skladatele Georgese Bizeta a především Dvořákův Koncert pro housle a orchestr a-moll.

Poslední jmenované skladby se měl coby sólista zhostit Joshua Bell, který u renomovaného britského orchestru působí od roku 2011 jako hudební ředitel. Je držitelem ceny Grammy a virtuosem mezinárodního formátu. Už v roce 1985 debutoval coby sedmnáctiletý v Carnegie Hall a od té doby spolupracoval s většinou předních světových symfonických těles. Hraje na obzvláště ceněné housle od Antonia Stradivariho z roku 1713, tedy houslařovy "zlaté éry."

Kvůli vážnému zdravotnímu stavu blízkého člena rodiny však nakonec Joshua Bell nebude schopen vystoupit. Aby mohl být zachován původní program, houslového sóla v Dvořákově koncertu se proto zhostí Čech Josef Špaček - historicky nejmladší koncertní mistr České filharmonie, laureát prestižní Soutěže Královny Alžběty v Bruselu a žák ze třídy Ithzaka Perlmana na newyorské Julliard School.

Josefu Špačkovi je Dvořákův houslový koncert mimořádně blízký: už v roce 2014 jej skvěle nahrál s dirigentem Jiřím Bělohlávkem a Českou filharmonií. Nahrávka byla živě pořízena právě na festivalu Dvořákova Praha a vyšla u Supraphonu v roce 2015. V rozhovoru z téhož roku pro Deník.cz následně Špaček uvedl, že se tuto nejhranější českou houslovou skladbu naučil již jako šestnáctiletý. "Je to typická nádherná česká romantická písnička," vyjádřil se tehdy.

Dvořákova Praha na svém webu napsala, že "celý orchestr Academy of St. Martin in the Fields se na spolupráci s tímto českým umělcem těší." Kompletní program letošního ročníku festivalu naleznete pod tímto odkazem.

Foto: Profimedia

Podcast