Kdo se na počátku října stane dalším vítězem violové soutěže Oskara Nedbala?

Mezinárodní violová soutěž Oskara Nedbala vyhlásila semifinalisty 4. ročníku.

Na 4. ročník Mezinárodní violové soutěže Oskara Nedbala 2022 se přihlásilo 70 violistů z 23 zemí světa. 1. kolo soutěže se uskutečnilo formou videonahrávek, které porota posuzovala během prvních 14 dnů v červenci.

„Máme velikou radost, že motivaci pracovat mladým violistům nevzala ani dvouletá pandemie a opatření s ní spojená“, říká Kristina Fialová, přední česká violistka, ředitelka a zakladatelka soutěže a dodává: „Letos poprvé jsme měli 1. kolo formou videonahrávek. 2. a 3. kolo se uskuteční živě v sále Pražské konzervatoře, a to na přelomu září a října tohoto roku. Finálové kolo violisté odehrají spolu s Karlovarským symfonickým orchestrem (pod vedením koncertního mistra Jakuba Sedláčka).“ Novinkou soutěže je také cena publika, o které budou posluchači rozhodovat během finále soutěže.

Kristina Fialova (c) Daniel Havel_LQ-2.jpg

(Kristina Fialová (c) Daniel Havel)

V porotě soutěže kromě Kristiny Fialové usednou další renomovaní violisté a pedagogové z celého světa: Tim Frederiksen (Dánsko) - předseda poroty, Lars Anders Tomter (Norsko), Lech Antonio Uszynski (Švýcarsko/Polsko) a Jan Pěruška (Česká republika). Vítěz soutěže si odnese mistrovský smyčec od Luboše Odlase a violové pouzdro od firmy GEWA. Všichni laureáti se kromě finančních cen mohou těšit na věcné ceny od společnosti Pirastro či na koncertní příležitosti. Mimořádné ceny jsou určeny také pro nejlepšího českého soutěžícího, dále za nejlepší interpretaci Sonáty Bohuslava Martinů (pod záštitou Nadace Bohuslava Martinů) či za nejlepší provedení povinné skladby Oskara Nedbala.

V rámci soutěže se také uskuteční koncert loňské držitelky 2. ceny, švédské violistky Ami Louise Johnsson – v sobotu 1. 10. od 18h v kostele sv. Vavřince. Na programu koncertu jsou díla autorů H. I. Bibera, C. M. v. Webera a F. Schuberta. Koncert se koná ve spolupráci s festivalem Mladé pódium.

Ami-Louise Johnsson.jpeg

(Ami-Louise Johnsson (c) Archív soutěže Oskara Nedbala)

Mezinárodní violová soutěž Oskara Nedbala se uskuteční 29. září–2. října 2022 na Pražské konzervatoři.

Vstup na všechny kola i laureátský koncert je zdarma. Kompletní rozpis soutěže je k dispozici na webových stránkách www.violacompetition.com. Organizace soutěže byla umožněna díky finanční podpoře Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury, Magistrátu hl. m. Prahy, Městské části Praha 1, Asociace hudebních umělců a vědců, Společnosti koncertních umělců, Intergram, Nadace Život umělce, Nadace Bohuslava Martinů a Nadace Antonína Dvořáka. Partnerem soutěže je Pražská konzervatoř, mediálními partnery jsou Klasika plus a Classic Praha.

Do 2. kola soutěže postoupilo těchto 14 violistů (v abecedním pořadí)

  1. Yibo Cao (Čína)
  2. Oscar Edin (Švédsko)
  3. Duleen van Gunsteren (Nizozemí)
  4. Wenhan Jiang (Čína)
  5. Takehiro Konoe (Japonsko/Nizozemí)
  6. Hwayoon Lee (Jižní Korea)
  7. Yat Lee (Hong Kong)
  8. Laura Liu (USA)
  9. Ilias-Ion Livieratos (Řecko)
  10. Wilhelm Magner (Kanada)
  11. Nicol Miekus (Polsko)
  12. Kyungsik Shin (Jižní Korea)
  13. Joseph Skerik (USA)
  14. Yuri Yoon (Jižní Korea)

Harmonogram soutěže:

30. 9. 9:30 – 19h, sál Pražské konzervatoře
Druhé kolo soutěže – violisté se představí za doprovodu klavíru

Dne 1. 10., 18:00, kostel sv. Vavřince, Hellichova 18
Laureátský koncert – Ami Louise Johnsson (Švédsko) – viola, Libuše a Radim Pančochovi – klavír

Dne 2. 10., 17:00, sál Pražské konzervatoře
Finále soutěže, za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru

2022-mvson-prehled-plakatA1-v2-01.jpg

Úvodní foto: Sao Soulez Larivieri (2.cena 2020), (c) Ondřej Melecký

Podcast