Ke klasické hudbě musí člověk dozrát. Připomeňme si Libora Peška v podcastu

V roce 2016 byl Libor Pešek hostem rádia Classic Praha. Jak nahlížel tento světoznámý dirigent na postavení klasiky v 21. století a jaký měl vztah k české hudbě?

V neděli 23. října 2022 nás v pozdních večerních hodinách zastihla smutná zpráva, že zemřel přední český dirigent a především noblesní člověk Libor Pešek.

profimedia-0220341235 libor pešek 4.jpg

V roce byl dirigent Libor Pešek vzácným a milým hostem na rádiu Classic Praha. V rámci pořadu Hudba v miléniu s ním tehdy Marek Šulc hovořil na mnohá aktuální i nadčasová témata. Připomeňme si alespoň několik jejich zajímavých vstupů.

V prvním z nich hovořil Libor Pešek o tom, co jej aktuálně v první polovině roku 2016 zaměstnávalo a jak obecně přistupuje ke studiu nové partitury:

Samozřejmě, že byla též řeč o spolupráci Libora Peška s předními českými a zahraničními orchestry a takto se Libor Pešek vyznal ze svého vztahu k našemu přednímu českému orchestru, České filharmonii:

V závěru pořadu prozradil Libor Pešek, jaká je podle něj pozice klasické hudby na počátku 21. století, a s humorem sobě vlastním i to, zda a jak vůbec odpočívá:

Foto: Profimedia

Podcast