Klaus Mäkelä bude příštím šéfdirigentem Concertgebouw

Mladý finský dirigent zaujme šéfdirigentskou pozici v Amsterdamu až od roku 2027. Prozatím stále ještě vede také Pařížský orchestr a Filharmonii Oslo.

Šestadvacetiletý Klaus Mäkelä zažívá v posledních několika letech doslova senzační kariérní vzestup. Narodil se v Helsinkách do hudební rodiny, violoncellistovi a klavíristce; jeho mladší sestra je tanečnicí Finského národního baletu. Klaus studoval dirigování a violoncello na Sibeliově akademii a už v roce 2017, ve svých jednadvaceti letech, stál poprvé v čele Švédských rozhlasových symfoniků - na základě úspěchu tohoto vystoupení byl hned jmenován hlavním hostujícím dirigentem orchestru. O rok později poprvé hostoval u Filharmonie Oslo a tam jej od sezóny 2020-2021 jmenovali rovnou šéfdirigentem. Dalšího roku - 2019 - hostoval poprvé u Pařížského orchestru a opakoval se stejný příběh: pozici šéfdirigenta tam převzal v září 2021.

Nyní jej zřejmě čeká největší a nejprestižnější výzva: chopit se šéfdirigentské pozice u nizozemského Královského orchestru Concertgebouw, tělesa s více než 130letou tradicí a pověstí jednoho z předních světových orchestrů vůbec. Místo je neobsazené už od roku 2018, kdy byl propuštěn Daniele Gatti kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování.

O tom, že po čtyřech letech hledání byl vybrán právě Klaus Mäkelä, se už v kuloárech spekulovalo koncem května. Dnes - 10. června - byla konečně volba oficiálně potvrzena a oznámena. Kvůli svým současným závazkům v Oslu a Paříži však nastoupí od nadcházející sezóny 2022-2023 pouze na post takzvaného "uměleckého partnera". Šéfdirigentské povinnosti v plné šíři by měl převzít až od roku 2027. Své dosavadní dva orchestry nicméně zatím opouštět nehodlá.

"Moc to pro mě znamená," řekl dirigent Mäkelä o svém jmenování. "Tohle je opravdu jedinečný orchestr, který nemá obdoby." V záplavě jiných nabídek a příležitostí, které jistě dostává, si prý Concertgebouw vybral - mimo jiné - kvůli jejich jedinečnému zvuku. "Jako dirigent jsem velice zaměřený na zvuk. A zvuk tohoto orchestru je zkrátka nezapomenutelný."

Podle deníku New York Times by měl Klaus Mäkelä letos v prosinci debutovat také u Newyorské filharmonie. Pokud by se opakoval obvyklý scénář z minulosti a i tento orchestr by se jej rozhodl angažovat jako šéfdirigenta, měl by Mäkelä už zřejmě opravdu notně napilno.

Foto: Profimedia

Podcast