Klavírista Jan Čmejla o víkendu zabodoval ve francouzském Épinal

Mladý klavírní virtuos Jan Čmejla o víkendu obsadil dělené první místo v prestižní soutěži Concours International de Piano d'Epinal ve francouzském městě Épinal.

První cenu získal spolu s Francouzem Slavou Guerchovitchem, navíc obdržel cenu publika. Soutěže se účastnilo 104 klavíristů.

Klavír značky Shigeru Kawai, na který nikdy nehrál, si mohl Čmejla vyzkoušet pouhých 30 minut před vystoupením. "Vydal jsem na pódiu veškerou energii a hrál jsem celou duší a srdcem. Jsem se svým výkonem poměrně spokojený. Klavír byl trochu suchý a velmi transparentní, zvukově ale velmi vyvážený a má určitý perlivý charakter" uvedl osmnáctiletý Čmejla.

Pravidla Concours International de Piano d'Epinal vyžadují v prvních dvou kolech skladbu Preludium a Fuga od Johanna Sebastiana Bacha, libovolný romantický opus, klasickou klavírní sonátu, etudu od Fryderyka Chopina a etudu od libovolného skladatele. Každý si tato díla může poskládat libovolně, ale musí splnit časový limit. Čmejla zahrál také Suitu od Jeana-Philippa Rameaua, protože je pravidlem zahrát dílo od francouzského autora a skladbu Spirite, kterou francouzský skladatel Guillaum Connesson napsal pouze pro tuto soutěž. Ve finále pak Čmejla předvedl Chopinův Klavírní koncert č. 1 e-moll.

Jan Čmejla se hře na klavír věnuje od svých šesti let, od osmi let se zabývá i hudební skladbou. Své první hudební vzdělání získal na ZUŠ Ilji Hurníka a na Gymnáziu a hudební škole hl. m. Prahy, kde studoval pod vedením Taťány Vejvodové a Lukáše Klánského. Od roku 2018 studuje hru na klavír na Pražské konzervatoři pod vedením Evy Boguniové.

Za sebou má řadu vítězství v hudebních soutěžích. Je držitelem ocenění Zlatý oříšek udělovaného nejtalentovanějším dětem České republiky a ocenění Kern Foundation Prize ruské pianistky Olgy Kernové. Díky svým soutěžním úspěchům měl příležitost vystoupit s Filharmonií Brno, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Severočeskou filharmonií Teplice, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu či s Václavem Hudečkem v rámci festivalu Svátky hudby 2016. V březnu 2019 vystoupil se sólovým recitálem v National Bohemian Hall v New Yorku a Kennedyho Centru ve Washingtonu v rámci koncertního cyklu Millennium Stage.

Jeho uměleckým vzorem je čínský klavírista Lang Lang, s nímž se osobně poznal ve Vídni jako účastník programu Allianz Junior Music Camp 2015, který je každoročně určen desítce vybraných talentů z celého světa.

Zdroj: ČTK
Foto: Alena Borlová

Podcast