Koncert k předání Ceny A. Dvořáka 2019 zrušen

Slavnostní koncert k předání Ceny Antonína Dvořáka 2019 sopranistce Gabriele Beňačkové zrušen.

Prudké zhoršení pandemické situace si znovu vybírá daň na českém hudebním životě. „Vzhledem k posledním vládním opatřením a po zvážení výhledu na příští týdny a měsíce jsme se s těžkým srdcem rozhodli zrušit slavnostní koncert plánovaný na 21. prosince, na kterém měla být předána Cena Antonína Dvořáka významné operní pěvkyni Gabriele Beňačkové,“ oznámil dnes Robert Kolář, ředitel Akademie klasické hudby, která Cenu Antonína Dvořáka vyhlašuje. Držitelé vstupenek mohou požádat o vrácení vstupného, případně přispět na vzdělávání mladých muzikantů ponecháním vstupného pořadateli.


Koncert k předání Ceny Antonína Dvořáka 2019 sopranistce Gabriele Beňačkové byl z původního dubnového termínu kvůli pandemii koronaviru již jednou odložen. Podle slov Roberta Koláře bude Akademie v závislosti na vládních protiepidemických opatřeních ještě do konce roku hledat vhodnou a důstojnou příležitost, při které by bylo možné cenu paní Beňačkové předat.

„Je nám skutečně neobyčejně líto, že předání Ceny Antonína Dvořáka za rok 2019 paní Beňačkové provází tak mimořádný sled nepříznivých okolností. A pochopitelně litujeme také skutečnosti, že české publikum si nebude moci poslechnout plánované vystoupení polského pěvce světového věhlasu Piotra Beczały, jehož tenorový recitál byl hlavním bodem programu večera,“ dodal k situaci Jan Simon s tím, že osobně doufá v brzkou účast Piotra Beczały na některém z příštích ročníků Dvořákovy Prahy.

Foto: Johannes Ifkovits

Podcast