Koncertní orchestr BBC se bude stěhovat

BBC Concert Orchestra bude přesunut z Londýna do jiného, zatím ještě nespecifikovaného anglického regionu.

Britská veřejnoprávní mediální společnost BBC chce ještě více rozšířit své působení mimo hlavní město Londýn. V rámci této akce bude stanice BBC Radio 3, zaměřující se převážně na klasickou hudbu, až 50% svého vysílacího času produkovat v Salfordu v hrabství Velký Manchester v severozápadní Anglii.

Snaha o "decentralizaci" BBC se dotkne i Koncertního orchestru BBC (BBC Concert Orchestra), jednoho z pěti rozhlasových orchestrů společnosti. Tento orchestr (narozdíl například od Symfonického orchestru BBC) se věnuje nejen klasice, ale i populárnějším skladbám, případně takzvané "lehké hudbě". Byl založen roku 1952 transformací Operního orchestru BBC, jehož historie sahala až do 30. let minulého století.

V příštím roce 2022 tedy Koncertní orchestr BBC oslaví 70. výročí svého založení. Zřejmě právě tato příležitost by mohla být k přesunutí orchestru využita. Podle tiskové zprávy by se těleso mělo stěhovat do "regionu v Anglii, ve kterém rozhlasové orchestry BBC doposud nemají dostatečné zastoupení." Kromě Londýna nyní sídlí jednotlivé orchestry BBC také v Glasgow, Cardiffu a Manchesteru.

Tradiční festival BBC Proms prozatím zůstane v Londýně a tamní Royal Albert Hall, kromě toho by však od roku 2022 mělo více koncertů v rámci tohoto festivalu probíhat také mimo hlavní město.

Foto: Keith Barnes, 21.3. 2021

Podcast