Legendy se zotavují. Barenboim tento týden vystoupí po 7 letech v La Scala, Martha Argerich navštívila koncert kolegyně

Dvě ikony světové klasické hudby, které poslední dobou ze zdravotních důvodů rušily ve velkém svá vystoupení, se opět objevují na veřejnosti. Daniel Barenboim dokonce bude tento týden řídit orchestr slavného operního domu La Scala na třech symfonických koncertech jako záskok za Daniela Hardinga.

O zdravotních potížích Daniela Barenboima, kvůli kterým osmdesátiletý pianista a dirigent už více než rok ruší koncerty, informujeme dlouhodobě. Začátkem minulého měsíce konečně oznámil, že rezignuje na funkci hudebního ředitele Berlínské státní opery. Během podzimu přitom už musel výrazně omezit svá dirigentská vystoupení kvůli "závažnému neurologickému onemocnění." Jeho o rok starší kolegyně Martha Argerich zase koncem ledna zrušila do odvolání všechna plánovaná vystoupení kvůli problémům se srdcem.

Tento týden se však Daniel Barenboim nijak výrazně šetřit nebude. V proslulém milánském operním domě La Scala oddiriguje tento týden - 15.2., 16.2. a 18.2. - hned tři symfonické koncerty, na nichž zastoupí o více než 30 let mladšího Daniela Hardinga. Ten se musel omluvit z rodinných důvodů. Teatro alla Scala to uvedlo na svém webu. Barenboim bude jeho orchestr řídit poprvé po sedmi letech. Program koncertů zůstane zachován: zaznějí tři poslední symfonie Wolfganga Amadea Mozarta.

Pianistka Khatia Buniatishvili, hráčka gruzínského původu žijící ve Francii, zase na svém facebooku předevčírem zveřejnila fotografii, na níž se v zákulisí objímá s Marthou Argerich. Legendární klavíristka podle všeho přišla svou mladší kolegyni podpořit na její páteční vystoupení ve švýcarském Lucernu. "Děkuji Ti, Martho, že jsi byla v sále. Připomněla jsi mi, koho a co miluji už od útlého věku," napsala na sociální sítě Buniatishvili, která v příspěvku také vyjádřila podporu obětem zemětřesení v Turecku a Sýrii.

argerich_buniatishvili.jpg

Foto: Martha Argerich a Khatia Buniatishvili v Lucernu (©FB Khatii Buniatishvili)

Snad jsou oba tyto případy signálem, že se oba slavní hudebníci zotavují a že je milovníci hudby budou na pódiích ještě dlouho a často vídat. Prozatím je na internetu stále ohlášen koncert 7. března 2023 v Musikverein ve Vídni, na kterém mají oba umělci vystoupit se Staatskapelle Berlin a kde má zaznít hudba Pierra Bouleze, Symfonie č.6 "Patetická" Petra Iljiče Čajkovského a také Lisztův Klavírní koncert č.1 Es-dur.

Úvodní foto: Daniel Barenboim a Martha Argerich (©Profimedia)

Podcast