Lukáš Vasilek ve Francii chystá Janáčka

Pro Opéra de Rouen připravuje Accentus

Přední český sbormistr Lukáš Vasilek potvrdí své mezinárodní renomé již příští týden ve francouzském Rouen. Zdejší Opéra de Rouen Normandie uvede 26. dubna premiéru Janáčkovy Její pastorkyně a Vasilek zde připravuje a povede jeden z nejlepších evropských sborů Accentus.

Janáčkova opera bude uvedena v nastudování jednoho z nejvýraznějších nizozemských dirigentů současnosti Antonyho Hermuse a katalánského režiséra Calixto Bieitoa známého neotřelými inscenačními postupy. I tentokrát režisér vsadil na moderní a provokující pojetí. „Bieito zasadil děj opery do krachující východoevropské textilní továrny a do inscenace vnesl celou řadu neobvyklých vztahových souvislostí. Svým ztvárněním zdůrazňuje spíš dramatismus a realismus Janáčkovy opery,” vysvětluje sbormistr Lukáš Vasilek a ke spolupráci s francouzským sborem Accentus dále uvádí: „Accentus zpívá výborně. Zpěváci jsou rychlí a flexibilní, navíc skvěle připravení. Chtějí podat dobrý výkon a práce jde rychle dopředu. Navíc je velmi znát, že se jim Janáčkova hudba opravdu líbí!” Accentus je residenčním sborem rouenské opery. Respektovaný časopis Gramophone Magazine jej nedávno právem označil za jeden z deseti nejlepších sborů na světě.

V hlavních rolích se v Její pastorkyni v Rouen představí v roli Jenůfy vycházející hvězda evropského pěveckého nebe, velšská sopranistka Natalya Romaniw. Kostelničku ztvárnila anglická mezzosopranistka Christine Rice. V roli Lacy se mohou diváci těšit na amerického tenoristu Kyle van Schoonhovena, vítěze Metropolitan Opera National Council competition 2017, který oslnil v USA i v Evropě. Role jeho nevlastního bratra Števy patří německému tenoristovi s turkmenskými kořeny Dovletu Nurgeldiyevovi.

Lukáš Vasilek je hlavním sbormistrem renomovaného Pražského filharmonického sboru i uměleckým vedoucím souboru Martinů Voices a vedle premiéry v Opéra de Rouen Normandie má před sebou další významné úkoly. 6. a 8. května se spolu se svým domovským Pražským filharmonickým sborem zapojí do koncertního uvedení Dvořákovy Rusalky ve Velkém sále Labské filharmonie v Hamburku. Taktovky NDR Elbphilharmonie Orchester se tu ujme Alan Gilbert a v roli Rusalky vystoupí americká sopranistka Rachel Willis-Sørensen. S Pražským filharmonickým sborem vystoupí také v Praze s Českou filharmonií, v Essenu s tamními Essener Philharmoniker, vedenými Tomášem Netopilem, a v červenci se již tradičně zúčastní jako rezidenční sbor festivalu v rakouském Bergenz. Vasilkův komornější projekt Martinů Voices pak vystoupí v červnu v Litomyšli.

Foto: Matthias Horn / Opéra de Rouen

Podcast