Martha Argerich do odvolání ruší všechna plánovaná vystoupení. Na vině jsou prý problémy se srdcem

Legendární argentinské klavíristce je 81 let, v minulosti se také potýkala s rakovinou. Naposledy vystoupila s Berlínskou filharmonií a svým dlouholetým souputníkem Danielem Barenboimem, který rovněž zásadně omezil svou činnost kvůli zdraví.

Jedenaosmdesátiletá Martha Argerich, která patří mezi nejvýznamnější pianisty druhé poloviny 20. století, zrušila až do odvolání ze zdravotních důvodů všechna svá plánovaná vystoupení. Informoval o tom web Classic FM.

Údajně se jedná o potíže se srdcem. Web Classic FM v tomto smyslu citoval vyjádření francouzského divadla Salle Molière v Lyonu, kde měla pianistka během letošního ledna vystoupit. Zdravotní stav Marthy Argerich je prý "nejistý kvůli srdečním potížím"; klavíristka tudíž "není schopna zaručit, že dostojí plánovaným závazkům, a ruší až do odvolání všechny své recitály a zájezdy."

Pět dní před zrušeným vystoupením v Lyonu nicméně Martha Argerich vystoupila s dlouholetým kolegou Danielem Barenboimem na koncertech s Berlínskou filharmonií, kde provedla Klavírní koncert a moll Roberta Schumanna. Barenboim sám se přitom dlouhodobě potýká se zdravotními problémy, kvůli kterým zásadně omezuje své aktivity. Zmíněným koncertům v Berlíně předcházelo oznámení, že osmdesátiletý Barenboim kvůli zdraví rezignuje na funkci ředitele Berlínské státní opery, v jejímž čele stál 30 let.

Martha Argerich se prakticky celá 90. léta potýkala s vážným nádorovým onemocněním, které se vracelo a kvůli němuž umělkyně přišla o část plic. Překonala jej v roce 2000. Jako mladá si prošla také dvouletým obdobím deprese. 80. narozeniny oslavila v roce 2021, až dosud zůstávala koncertně aktivní. Tady v Praze vystoupila naposledy v září loňského roku 2022 na festivalu Dvořákova Praha s Ukrajinsko-českou Sinfoniettou Radka Baboráka.

Tuto sobotu 28. ledna měla vystoupit na festivalu Mozartův týden v Salzburgu spolu s Marií Joao Pires - zaskočil za ně Igor Levit. Koncerty 4. a 2. února s orchestrem Národní akademie svaté Cecílie za ni má zase převzít islandský sólista Víkingur Ólafsson.

Přejeme Marthě Argerich mnoho zdraví a brzký návrat na koncertní pódia!

Foto: Daniel Barenboim a Martha Argerich (©Profimedia)

Podcast