"Mluvil o něm celý Mnichov". Teď uslyší Myslivečkovo oratorium poprvé v Salcburku.

Už popáté, tentokrát s festivalovou premiérou, se pražský barokní orchestr Collegium 1704 a vokální ansámbl Collegium Vocale 1704 pod vedením dirigenta Václava Lukse představí na festivalu Salzburger Festspiele.

Po dílech Bacha, Bibera, Monteverdiho, Stradelly a Zelenky uvede Collegium 1704 mistrovské dílo Josefa Myslivečka, nejslavnějšího českého operního skladatele 18. století. Myslivečkovo oratorium Abramo ed Isacco (Abrahám a Izák) zazní s mezinárodním obsazením, které tvoří norská sopranistka Mari Eriksmoen (Isacco), francouzský tenorista Mathias Vidal (Abramo), irská mezzosopranistka Paula Murrihy (Sara), německá sopranistka Nikola Hillebrand (Angelo) a její krajan, barytonista Matthias Winckhler (Gamari).

Koncert se koná 23. července 2022 od 18 hodin ve Velkém sálu Mozartea.

„Mám radost, že se nám po řadě vystoupení se světovým repertoárem podařilo prosadit do dramaturgie Salcburského festivalu ryze český program. To, že zazní nejslavnější oratorium právě Josefa Myslivečka, považuji za mimořádnou událost také díky plánované premiéře filmu Il Boemo o životě tohoto skladatele, na jehož vzniku jsme se společně s Collegiem 1704 významně podíleli,“ říká dirigent a umělecký šéf orchestru Václav Luks.

Oratorium Abramo ed Isacco (Abrahám a Izák) je Myslivečkovo poslední oratorium a patří k vrcholům celé jeho tvorby. Premiéru mělo ve Florencii v roce 1776 a následujícího roku se uvádělo v Mnichově, u dvora hudbymilovného kurfiřta Maxmiliána III. Josefa.

Wolfgang Amadeus Mozart v jednom ze svých dopisů zmínil, že o Myslivečkově oratoriu mluvil „celý Mnichov“ ještě půl roku po tamní premiéře. Oratorium bývalo také mylně označováno za Mozartovu vlastní skladbu. Právě v Mnichově došlo i k poslednímu osobnímu setkání mladého Mozarta s tehdy už těžce nemocným Myslivečkem, o kterém se dochovalo pozoruhodné svědectví v korespondenci rodiny Mozartových.

Polovina oratorií se ztratila

Mysliveček podle dochovaných informací zkomponoval během sedmi let osm oratorií, kompletní partitury jsou k dispozici pouze ke čtyřem z nich. Collegium 1704 dosud s velkým ohlasem uvedlo velikonoční oratorium La Passione di Gesù Cristo, a to v rámci festivalu Pražské jaro v roce 2013.

Salzburger Festspiele je považován za jeden z nejvýznamnějších festivalů klasické hudby a scénického umění na světě. Koná se v Salcburku od roku 1920 vždy v červenci a srpnu. Během šesti festivalových týdnů se v Mozartově rodišti koná více než 200 akcí, které navštíví přes 250 000 hostů. Letos se diváci mohou těšit kromě Collegia 1704 na tradiční mozartovský program, Pucciniho, Rossiniho nebo Verdiho opery, ale také třeba na nové nastudování Janáčkovy Káti Kabanové v podání Vídeňské filharmonie a sboru Vídeňské státní opery pod taktovkou Jakuba Hrůši.

Foto Marco Borelli

Podcast