Mozartův týden zrušen kvůli koronaviru

Salcburský festival, tradičně zahajovaný v den Mozartových narozenin, letos neproběhne vzhledem k nepříznivé epidemické situaci.

V den narozenin Wolfganga Amadea Mozarta, 27. ledna, je v Salzburgu pravidelně zahajován hudební festival Mozartův týden. Koná se již od roku 1956, tedy od 200. výročí skladatelova narození. Vedle velkolepého Salcburského hudebního festivalu, probíhajícího v létě, jde o další významný kulturní svátek, jenž z rakouského města na týden učiní hudební metropoli a přivede do něj světové interprety. Návštěvníci se obvykle mohou těšit na komorní i orchestrální koncerty, recitály a operní představení špičkové úrovně.

Letošní Mozartův týden 2022 byl původně naplánován na desetidenní období mezi 27. lednem a 6. únorem a sliboval na 60 vystoupení v 10 různých prostorách. Pořadatel akce nicméně nakonec přijal nesnadné rozhodnutí o jeho úplném zrušení: Mezinárodní nadace Mozarteum to uvedla v tiskové zprávě na svých webových stránkách. Zdůvodnění se odvolává především na sílící šíření covidu-19 v Salzburgu a související nejistotu při organizování kulturní akce takovýchto rozměrů. Salcburská vláda prý odhaduje, že vrchol koronavirové epidemie v regionu by měl nastat právě během plánovaného termínu festivalu. Absence 15-20% zaměstnanců ve všech sektorech na konci ledna, předpokládaná salcburskými zdravotními institucemi, by pak konání akce vyloženě znemožnila.

"Pandemická situace v Salzburgu se dramaticky zhoršila a podle úřadů se nedá očekávat žádné zlepšení. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, ale ve světle aktuálních předpovědí by bylo konání Mozartova týdne 2022 nepřijatelné pro všechny zúčastněné. Zdraví a bezpečí publika, účinkujících i zaměstnanců musí dostat přednost," vyjádřili se organizátoři. Doplnili, že vzhledem k náročným přípravám a nedostupnosti zásadních účinkujících v jiných termínech nelze uvažovat ani o přeložení letošního Mozartova týdne na jiné roční období.

V krátkém videu zveřejněném na výše odkazovaných webových stránkách se k situaci vyjádřil i umělecký ředitel festivalu Rolando Villazón. Ujistil publikum nicméně alespoň o tom, že program Mozartova týdne 2023 bude zveřejněn již letos na jaře. Nezbývá tedy, než pořadatelům popřát pevné nervy a těšit se na hudební návštěvu Salzburgu v lepších časech.

Foto: Profimedia

Podcast