Napětí a emoce naživo

Finále Concertino Praga 2021

Špičkové výkony, drama a napětí do poslední chvíle a výborná atmosféra v koncertních sálech. Tak by se dalo shrnout dvojí finále 55. ročníku soutěže Concertino Praga, jež se v uplynulých dnech uskutečnilo v rámci festivalu Dvořákova Praha. Finálová kola v komorní i sólové kategorii živě přenášel Český rozhlas na stanici Vltava, zároveň je mohli sledovat diváci v Anežském klášteře, respektive ve Dvořákově síni Rudolfina, kde sólisty po celý večer doprovázel Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Vahana Mardirossiana.

V pátek 17. září před mezinárodní porotou soutěžila v Anežském klášteře komorní uskupení, z nichž vítězně vzešlo Duo Mráček–Pěruška ve složení Kristian Mráček (housle) a David Pěruška (violoncello) se skladbou Zoltána Kodályho. Oba mladí interpreti zároveň získali i diváckou cenu.

V sobotu 18. září vybrali porotci v zaplněné Dvořákově síni Rudolfina vítěze mezi sólisty. „Konkurence byla i letos opravdu veliká a závěrečné hodnocení poměrně těsné, nakonec na porotce nejvíce zapůsobil 14letý slovenský klavírista Ryan Martin Bradshaw, který přednesl Čajkovského Klavírní koncert b moll. Diváckou cenu získal český klavírista Jan Schulmeister,“ říká Jan Simon, intendant Akademie klasické hudby.

„Jsem moc šťastný, že jsem se mohl soutěže Concertino Praga zúčastnit, že jsem měl možnost hrát s velkým orchestrem a samozřejmě s výborným dirigentem a vystoupit poprvé v životě v Rudolfinu. Díky Concertinu jsem získal nové přátele a také příležitost k dalším koncertům v jižních Čechách,“ uvedl bezprostředně po vyhlášení výsledků a převzetí hlavní ceny Ryan Martin Bradshaw.

Díky podpoře rodinné nadace Karla Komárka získávají výherci v obou kategoriích stipendium ve výši 5000 eur, které je určené na další hudební rozvoj, případně pořízení nového nástroje, a zároveň mají možnost pořízení profesionální nahrávky ve studiích Českého rozhlasu. Finalisté, kteří se v obou kategoriích umístili na druhém a třetím místě, získali stipendium ve výši 2800, respektive 1700 eur.

Foto: Duo Mráček - Pěruška / MHF Dvořákova Praha

Podcast