Neeme Järvi slaví 85

Slavný estonský dirigent se narodil 7. června 1937. Jubileum oslaví dvěma koncerty s Estonským národním symfonickým orchestrem.

Neeme Järvi je rodákem z Tallinnu. Dirigování studoval mimo jiné i u legendárního Jevgenije Mravinského. Začínal u domácích, estonských těles: Estonského národního symfonického orchestru a Estonského rozhlasového a televizního orchestru. Později během své dlouhé kariéry působil mimo jiné u Göteborských symfoniků, Skotského národního orchestru nebo Detroitských symfoniků. Roku 1980 emigroval do Spojených států, v roce 1985 pak získal americké občanství a v současnosti žije v New Yorku. Jeho dva synové Paavo Järvi a Kristjan Järvi jsou rovněž dirigenty, dcera Maarika Järvi je flétnistkou.

Do rodného Estonska se teď Neeme Järvi vrátí u příležitosti svého půlkulatého životního jubilea. 85. narozeniny oslaví dvěma koncerty s Estonským národním symfonickým orchestrem, v jehož čele stál v začátcích své kariéry a kde byl před pěti lety - u příležitosti svých osmdesátin - jmenován doživotním čestným dirigentem. Jejich spojení trvá už od roku 1956; o čtyři roky později se Neeme Järvi stál stálým dirigentem orchestru a roku 1963 pak šéfdirigentem. Společně vystoupili na mnoha slavných světových pódiích, včetně vídeňské Musikverein, newyorské David Geffen Hall i pražského Rudolfina.

Dva "narozeninové" koncerty se uskuteční 9. a 10. června od 19.00 v multifunkční koncertní síni Estonia kontserdisaal v Tallinnu. Spolu s Estonskými symfoniky vystoupí také Estonský národní mužský sbor. Na programu bude hudba Antona Brucknera, Richarda Wagnera, Charlese Gounoda, ale i hudba estonských skladatelů: Villema Kappa a dirigentova prasynovce Madise Järviho, mimo jiné violisty Estonské národní opery.

"Orchestr, dirigent a obecenstvo spolu tvoří fascinující a dynamický trojúhelník. A u dirigenta to všechno začíná. Dirigent musí hudbu ztvárnit tak, jak ji sám vnímá, a přitom mít stále na paměti, že ji hraje pro někoho," říká o své profesi jubilant Neeme Järvi.

Ceny vstupenek na oba z narozeninových koncertů se pohybují od 20 do 50 eur a dají se pořídit online například zde, přes webové stránky Estonského národního symfonického orchestru.

Foto: Profimedia

Podcast