Nejméně do roku 2028 zůstane šéfdirigentem České filharmonie Semjon Byčkov

Letos sedmdesátiletý dirigent, který v roce 2018 stanul v čele prvního českého orchestru po předčasně zesnulém Jiřím Bělohlávkovi, prodloužil svou původně pětiletou smlouvu o dalších pět let. Před zahajovacím koncertem 127. sezony České filharmonie to na pódiu Dvořákovy síně Rudolfina oznámil generální ředitel orchestru David Mareček.

Semjon Byčkov se narodil v Leningradu v roce 1952. V roce 1974 emigroval do Vídně, v roce 1975 pak do Spojených států. Od poloviny osmdesátých let žije v Evropě, jeho manželkou je klavíristka Marielle Labèque. První koncerty s Českou filharmonií Byčkov absolvoval v roce 2013, kdy se zrodila se myšlenka na společný „Projekt Čajkovskij“ a intenzivnější spolupráci. Šéfdirigentem a hudebním ředitelem orchestru je od sezóny 2018/2019.

„Pro Českou filharmonii znamená prodloužení smlouvy se Semjonem Byčkovem prosperitu, stabilitu a růst. Už uplynulé čtyři sezony byly ve znamení uměleckého růstu a růstu prestiže, a proto jsme rádi, že díky podpoře Ministerstva kultury může tento vývoj pokračovat i v následujícím období,“ uvedl David Mareček, podle kterého lze za úspěchy dosavadní Byčkovovy éry považovat mimo jiné vydání kompletního cyklu symfonických děl Petra Iljiče Čajkovského a zahájení nahrávání symfonií Gustava Mahlera, stejně jako opakovaná hostování v prestižních světových sálech.

Svou pátou sezonu v čele České filharmonie Byčkov zahájil včera, 28. 9., Alpskou symfonií Richarda Strausse a Houslovým koncertem D dur Ludwiga van Beethovena se sólistkou Lisou Batiashvili. K Beethovenovi a jeho Symfonii č. 5 se vrátí na přelomu listopadu a prosince na koncertech ke svým sedmdesátinám, na nichž provede i pátou symfonii Dmitrije Šostakoviče. Nahrávku páté symfonie Gustava Mahlera pod jeho taktovkou pak Česká filharmonie vydává 14. října u renomovaného holandského hudebního vydavatelství Pentatone.

„Česká filharmonie se od chvíle, kdy jsem s ní začal pracovat, stala středobodem mého života. Proto jsem šťastný, že jím zůstane i v příštích letech. Na počátku mého působení jsme měli mnoho snů, z nichž už se část podařilo splnit. Místo nich ovšem máme sny další, které se pokusíme realizovat v nastávajícím období,“ řekl Semjon Byčkov po podpisu smlouvy. „Orchestr musí i nadále růst, musí se stále zdokonalovat, musí reagovat na nové výzvy. Tohle ovšem není pouze moje mise jako současného šéfdirigenta. Je to mise, již sdílím se svými předchůdci a již budou muset naplňovat i ti, kteří přijdou po mně,“ zdůraznil dirigent, podle nějž zůstává posláním České filharmonie představování co nejpestřejšího repertoáru od baroka až po současnost, s těžištěm v klasicko-romantickém období.

Novou sezónu České filharmonie na rádiu Classic Praha zevrubněji představil její generální ředitel David Mareček v pořadu Hudba v miléniu.

Zdroj: tisková zpráva

Foto: Petra Hajská, archiv ČF

Podcast