Německá opera Berlín oznámila nového uměleckého ředitele. Bude jím Aviel Cahn

Největší operní dům v Německu povede švýcarský intendant od roku 2026. Ve funkci vystřídá Dietmara Schwarze

Aviel Cahn se narodil roku 1974, vystudoval práva, klavír a zpěv na Curyšské univerzitě. Už svou dizertační práci věnoval právnímu pohledu na řízení divadla. Po studiích si založil vlastní agenturu a postupně působil v Číně, ve Finsku jako dramaturg Finské národní opery a ve Švýcarsku jako historický nejmladší šéf opery v Městském divadle Bern. Jednu sezónu byl i ředitelem Curyšského komorního orchestru.

Šéfoval také Vlámské opeře, kam přivedl světové režiséry, například Terryho Gilliama. Roku 2013 pak přesvědčil oscarového herce Christopha Waltze, známého z filmů Quentina Tarantina, ať si tam poprvé vyzkouší operní režii na Straussově Růžovém kavalírovi. Od roku 2019 působí v Ženevě jako ředitel tamního Grand Théâtre de Genève, které už během prvního roku jeho působení získalo titul "Operní dům roku" časopisu Opernwelt.

Web News in Germany podotýká, že jmenování Aviela Cahna do funkce uměleckého šéfa Německé opery Berlín je součástí vlny jmenování relativně mladších uměleckých ředitelů do vedení německých operních domů, kterou lze během posledních let pozorovat. Občas se mezi nimi mihnou i ženy, jako například Susanne Moser - nová spoluintendantka Komické opery v Berlíně - či Elizabeth Sobotka, která příštího roku 2024 nastoupí do funkce umělecké ředitelky Státní opery Pod lipami.

Cahn vystřídá Dietmara Schwarze, nyní šestašedesátiletého, v roce 2026. Podle webu News in Germany je Cahn proslulý svým progresivním, inovativním přístupem a pro Berlín je momentálně skvělou volbou. Otázkou zůstává, zda přizve ke spolupráci i mladšího šéfdirigenta, což by se vzhledem k jeho zaměření zdálo logickým. Pozici hudebního ředitele v Berlíně aktuálně zastává Skot Donald Runnicles, který příští rok oslaví sedmdesátku.

Foto: Aviel Cahn (©Profimedia)

Podcast