Německé orchestry si stěžují na nerovnost kultury a sportu

Zatímco fotbalové zápasy šampionátu Euro 2020 se uskutečnit mohly, festival klasické hudby Klassik Open Air byl opět zrušen kvůli koronaviru. Norimberské orchestry protestují, informovaly dnes servery BR Klassik a Classic FM.

Orchestrální rady Norimberské státní filharmonie a Norimberského symfonického orchestru odeslaly rozhořčený otevřený dopis bavorské vládě. Ředitelé institucí v něm vyjádřili "absolutní nepochopení" logice vládních protiepidemických nařízení. Ta na jednu stranu umožnila konání fotbalových zápasů v rámci mistrovství Evropy v Allianz Areně až pro 14 500 fanoušků; hudební festival Klassik Open Air v parku Luitpoldhain, který byl plánován jen pro 8000 návštěvníků, však opět proběhnout nemůže.

Prostor pro jednoho návštěvníka na fotbalových zápasech byl přitom jen 2,6 metrů čtverečních, zatímco norimberské hudební slavnosti počítaly až s 6,9 metry čtverečními na osobu. Představení obou norimberských orchestrů se tak obávají, že v Bavorsku je měřeno kultuře a sportu dvojím metrem. Od premiéra Markuse Södera a ministra kultury Bernda Siblera by prý očekávali "větší oddanost norimberské kultuře."

"Být o tento hudební festival opět připraveni je pro nás zničující," uvedli ředitelé ve svém společném dopise. Klassik Open Air totiž patří k vrcholům norimberského hudebního léta a za běžných podmínek jej navštěvuje až 80 000 lidí. Letos by se ho přitom mohlo podle vládního nařízení zúčastnit pouze 1 500 osob, což je pro pořadatele neúnosné - rozhodli se proto tradiční a oblíbenou událost zcela zrušit.

Jedna ze zásadních otázek, jež zmiňovaný dopis klade bavorské vládě, zní takto: "Je snad společnost lidí, kteří využívají naší kulturní nabídky, méně důležitá, než společnost těch, kteří chodí rádi na fotbal?" Kromě sportu se ovšem nabízí i srovnání s podobným hudebním festivalem pod širým nebem, mnichovským Klassik am Odeonsplatz. Tomu byla udělena výjimka a mohl proběhnout s 25% obsazeností. "Je opravdu tak těžké najít individuální řešení i pro Norimberk?" ptají se v dopise jeho autoři.

Zrušení festivalu, kterého ve svém vyjádření litoval i primátor Norimberku Marcus König, přitom nastalo v době epidemiologického poklesu. Ten Německo zaznamenává už po dva měsíce. Jak ale dodává server Classic FM, nyní Německo straší takzvaná mutace delta (dříve "indická"), jež údajně tvoří až 37 procent zaznamenaných případů.

Útěchou norimberským i přespolním milovníkům hudby prý může být alespoň příslib, že v roce 2022 by již festival měl proběhnout bez omezení. A jak se říká, "slibem nezarmoutíš."

Foto: Wikimedia Commons, Franconia 7.7. 2021

(Festival Klassik Open Air 2012)

Podcast