Newyorská filharmonie se v lednu vrací do Carnegie Hall

Po téměř sedmi letech orchestr opět vystoupí v nejslavnější newyorské koncertní síni. Během roku 2022 zde odehraje čtyři koncerty, první už 6. ledna.

Spojení Newyorské filharmonie a Carnegie Hall má dlouhou tradici, jejíž počátky sahají až do roku 1892. Legendární auditorium, navržené architektem Williamem Tuthillem a vybudované z prostředků milionáře a filantropa Andrewa Carnegieho, však v poslední době nezažívalo příznivé časy - počínaje březnem 2020 způsobila koronavirová krize nejdelší uzavření sálu za celou jeho stotřicetiletou historii. Letos v říjnu se nicméně Carnegie Hall znovu otevřela publiku (více zde) a v roce 2022 se pětipodlažní Sternovo auditorium, schopné pojmout 2800 posluchačů, hned čtyřikrát rozezní tóny Newyorských filharmoniků.

Na prvním koncertě 6. ledna bude těleso řídit finská dirigentka Susanna Mälkki. Kromě Symfonie č. 5 svého krajana Jeana Sibelia provede i hudbu amerických skladatelů: saxofonový koncert Johna Adamse se sólistou Branfordem Marsalisem a koncertní předehru An American Port of Call z roku 1985 od soudobého skladatele Adolphuse Hailstorka, která znázorňuje atmosféru rušného přístavního města.

Na druhém z těchto koncertů, 27. dubna, se již chopí taktovky šéfdirigent orchestru Jaap van Zweden. V premiéře zazní kompozice In Certain Circles, kterou složil Nico Muhly a v níž se představí sestry klavíristky Katia a Marielle Labèque; na programu budou rovněž dva autoři reprezentující odlišné hudební směry v 2. polovině 19. století, Debussy a Wagner.

Krátce nato, 6. května, zahraje v Carnegie Hall hvězdný klavírista Igor Levit za doprovodu Newyorské filharmonie Brahmsův 1. klavírní koncert. Na druhou polovinu večera je pak avizován Bartókův Koncert pro orchestr, v němž bude "sólistou" samotná filharmonie.

Sérii koncertů v této sezóně pak uzavře večer 10. června, na němž houslistka Hilary Hahn přednese houslový koncert Samuela Barbera; orchestr se pak blýskne v Mahlerově Symfonii č. 1 přezdívané "Titán" a v premiéře díla skladatelky Sarah Kirkland Snider, které nese nadějeplný název Forward Into Light neboli "Kupředu do světla".

Newyorská filharmonie je během sezóny 2021/2022 mimo svou domovskou scénu David Geffen Hall v Lincolnově centru, která aktuálně prochází rekonstrukcí. Její znovuotevření je naplánováno na podzim příštího roku. Více o právě probíhající sezóně Newyorské filharmonie se dočtete třeba v tomto článku z letošního června.

Foto: Profimedia

Podcast